10. 3. 2022, 11:26 | Vir: STA

Naravovarstveniki opozarjajo: Ne le medved, ta žival ogroža Slovence na vsakem koraku

Xinhua/STA

Preverite, kje točneje vam preti nevarnost in kako se v primeru nevarnosti obnašati.

V Triglavskem narodnem parku (TPN) je vse več volkov in težav povezanih z njimi. Tam so v preteklosti opažali le posamezne volkove, v zadnjih letih pa se je njihova prisotnost močno povečala, kar povzroča vse več konfliktov s kmetijstvom in umikanje paše drobnice s planin ter s tem povezano opuščanje ovčjereje. Kot je pojasnil Andrej Arih z oddelka za varstvo narave v TNP, so desetletja na območju parka občasno opažali le posamezne volkove, od leta 2018 dalje pa lahko govorimo o stalni prisotnosti volka na tem območju.

Ta zver povzroča še večje težave

Lani poleti se je pojavil nov čezmejen trop na območju Rateč in Podkorena, pri katerem gre za trop devetih osebkov, ki so križanci med psom in volkom, je povedal Blaž Černe z blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

"Ne vemo, na kakšen način so volkovi prišli v naš alpski prostor, je pa prehranska razpoložljivost tu zelo velika. Rastlinojeda divjad ni imela stika s plenilci in pogoji za zadrževanje volkov so tu izjemno dobri," je povedal Arih in dodal, da je vrnitev takšnih živali v alpski prostor pokazatelj dobro ohranjenega okolja.

Ljudem že nevarno blizu

Pozimi se zaradi snežne odeje in s tem povezanih prehranskih omejitev rastlinojede živali zadržujejo v nižinah. Plenilci jim sledijo, zato so pozimi volkovi večkrat opaženi v bližini naselij, vidni pa so tudi ostanki njihovega plena, zlasti srnjadi in jelenjadi. Letošnjo zimo se je zgodilo celo, da je trop v večernih urah prišel in se zadrževal v bližini človeka, ki je z ratrakom urejal tekaške poti na območju Rateč.

Kot je zagotovil Arih, volk človeku praviloma ni nevaren in se mu umakne. Ampak takšno neobičajno vedenje volkov, ki je lahko tudi posledica njihovega križanja s psi, je povzročilo kar nekaj strahu med lokalnimi prebivalci in obiskovalci. Arih je pojasnil, da sicer kakšnih napadov ali drugih konfliktov niso evidentirali in da prisotnosti volka ni mogoče enačiti s prisotnostjo rjavega medveda, ki je potencialno res nevaren človeku.

Je soobstoj volkov in ovčjereje sploh mogoč?

Prihaja pa do konfliktov na področju kmetijstva oziroma visokogorskega pašništva, zlasti ovčjereje. Ta se je že zaradi prisotnosti enega samega volka pred leti umaknila s Pokljuke. Ker se število volkov na tem območju, enako kot tudi drugod po Sloveniji in srednji Evropi, krepi, pa je mogoče pričakovati še več težav, je opozoril Černe.

Ograjevanje pašnikov v tem prostoru ni možno. Kot primerna rešitev pa se kaže daljinsko spremljanje pašnih živali. Javni zavod TNP del sredstev za izvajanje varstvenih ukrepov tako namenja nakupu GPS-ovratnic, ki omogočajo spremljanje gibanja in zadrževanja ovc. "Če imamo dobre informacije tudi o prisotnosti volka lahko potem pravočasno odreagiramo," je povedal Arih, zato se mu zdi smiselno, da bi okrepili tudi daljinsko spremljanje volkov.

Z odstrelom se ne strinjajo

Arih pričakuje tudi različne zahteve deležnikov po izrednih ukrepih, kakršen je izredni odstrel. Kot je pojasnil, je stališče TNP zelo jasno, in sicer, da zniževanje številčnosti ne pride v poštev, izločanje konfliktnih osebkov pa je sprejemljivo. To pomeni, da lahko pristanejo na izločitev iz okolja za žival, za katero je nedvoumno jasno, da je povzročila več škodnih dogodkov.

Je pa javni zavod TNP že podprl odstranitev tropa križancev med volkom in psom. "Te živali nimajo kaj iskati v naravnem okolju, saj gre za gensko onesnaženje, ki bi na dolgi rok povzročilo še večje probleme kot volk sam," je izpostavil Arih.

V Sloveniji je po lanskih podatkih 12 tropov volkov, kar pomeni okoli 120 volkov. V večini tropov je bila zaznana reprodukcija, zato njihovo število narašča. Na Gorenjskem bodo volkovi, ki so teritorialne živali, verjetno zasedli tudi prostor v Karavankah. Ob vsem tem pa se postavlja vprašanje prihodnosti pašništva v alpskem prostoru.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel