16. 9. 2018, 12:51 | Vir: STA

Tajfun Mangkhut je dosegel kitajsko obalo, število žrtev pa se veča, trenutno je terjal okrog sto življenj

profimedia

Tajfun Mangkhut, ki je prizadel Filipine, bi lahko zahteval najmanj sto smrtnih žrtev, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedal župan mesta Itogon na severu države Vicotorio Palangdan. Tajfun je medtem dosegel kitajsko obalo.

Kot je za filipinske medije dejal župan, bi lahko bili med smrtnimi žrtvami pogrešani rudarji iz mesta Itogon, ki so bili v baraki rudnika, ko je to zasul zemeljski plaz. Ocenjujejo, da je bilo v baraki od 40 do 50 rudarjev, ko se je sprožil zemeljski plaz. V mestu so poleg tega zaradi tajfuna že zabeležili 32 smrtnih žrtev.

V drugih predelih Filipinov je zaradi Mangkhuta umrlo najmanj 30 ljudi.

"Težko sprejmem, a zdi se, da bo najmanj sto smrtnih žrtev," je po navedbah dpa še dejal župan.

Mangkhut, ki velja za najmočnejši vihar letošnjega leta na Filipinih, je poplavil kmetijske površine na območju filipinskega otoka Luzon, njegov siloviti veter je poleg tega podiral drevesa, obilno deževje pa je sprožilo številne zemeljske plazove.

Večina regije, ki je bila na poti Mangkuhta in kjer živi okoli pet milijonov ljudi, je še vedno brez elektrike in komunikacijskih povezav, zato oblasti še vedno niso podale končne ocene morebitnih žrtev in gmotne škode, ki jo je na Filipinih povzročil tajfun. Iz pretežno vaškega območja je zbežalo najmanj 105.000 ljudi.

Na Filipinih je največ smrtnih žrtev doslej zahteval super tajfun Haiyan leta 2013 z več kot 7350 smrtnimi žrtvami in pogrešanimi.

Potem ko je v soboto dosegel filipinsko obalo, se je Mangkhut z vetrom, ki dosega 175 kilometrov na uro, danes pomaknil proti zelo poseljeni južni kitajski obali. Iz Hongkonga davi že poročajo o obilnem deževju in silovitem vetru, zaradi česar je skoraj v celoti prekinjen ves tamkajšnji letalski promet.

Tajfun je v Hongkongu tudi podiral drevesa, zaradi česar so blokirane številne ceste, in lomil okna stanovanjskih stolpnic. Zaradi vetra so se celo zamajali nekateri hongkonški nebotičniki, ki so zgrajeni tako, da se ob silovitem vetru zazibajo. Po poročanju kitajskih medijev, ki jih povzema dpa, naj bi bilo v Hongkongu zaradi tajfuna poškodovanih več kot sto ljudi. V bolnišnicah so tako do popoldneva oskrbeli 111 ljudi, je poročal South China Morning Post. Okoli 7000 ljudi je ostalo brez električne energije.

Mangkhut je prizadel tudi Macao, kjer je tajfun poplavil številne ceste tega zabaviščnega mesta. Oblasti so že v soboto zvečer odredile zaprtje vseh igralnic.

Na Kitajskem je tajfun po zadnjih podatkih danes zahteval dve smrtni žrtvi. Po poročanju kitajskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, sta v provinci Guandgong umrla najmanj dva človeka.

Večji del južne kitajske obale in metropola Hongkong sta danes zaradi tajfuna skoraj v celoti obstala. Odpovedali so več sto letalskih poletov, omejen je tudi primestni promet. Na varno so morali odpeljati 2,4 milijona ljudi.

Televizijski posnetki so prikazovali poplavljene ceste in obilno deževje, ki se je razbesnelo nad regijo. Silovit veter je podiral drevesa, uničeval okna in prevračal gradbene odre.

Samo v Hongkongu je bilo poškodovanih več kot 200 ljudi. Približno okoli 7000 gospodinjstev je v mestu ostalo brez električne energije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.