17. 5. 2019, 11:40 | Vir: STA

Tajvan postal prva azijska država s pravico homoseksualcev do poroke

profimedia

Tajvanski parlament je danes potrdil zakon o legalizaciji porok istospolnih parov. 23-milijonski otok je tako postal prva azijska država, kjer so dovoljene istospolne poroke. Potrditev zakona so že pozdravili tajvanska predsednica Tsai Ing-wen in zagovorniki pravic skupnosti LGBT. Zakon bo začel veljati prihodnji petek.

Zakon, ki so ga poslanci potrdili z veliko večino, istospolnim parom omogoča oblikovanje "ekskluzivnih stalnih zvez". Dovoljuje pa jim tudi vpis v t. i. register zakonskih zvez, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

O določenih delih zakona še odločajo, med drugim o pravici do posvojitev. Ne glede na to, kaj bodo poslanci sprejeli, pravice homoseksualnih parov ne bodo povsem izenačene s pravicami heteroseksualnih.

Odločitev je že pozdravila tajvanska predsednica Tsai Ing-wen, katere vlada je pripravila predlog zakona. "Storili smo velik korak k resnični enakopravnosti in naredili Tajvan boljšo državo," je zapisala na Twitterju, pri čemer je dodala mavrično zastavico.

Potrditev zakona so pozdravili tudi zagovorniki pravic skupnosti LGBT. S tem, ko jim je omogočena pravica do registracije zakonske zveze, so veliko bližje enakopravnosti s heteroseksualnimi pari, so pojasnili.

Pred parlamentom se je že pred glasovanjem kljub močnemu dežju zbralo več tisoč zagovornikov zakona, ki so potrditev glasno pozdravili. "Prvi v Aziji! Tajvan ima človekove pravice!" je na odru zbrani množici, v kateri so plapolale mavrične zastave, dejala ena najbolj znanih zagovornic pravic gejev Chi Chia-wei.

Nasprotniki medtem menijo, da z registracijo istospolnih porok ne upoštevajo rezultatov referenduma novembra lani, na katerem so ljudje zavrnili, da bi bila zakonska zveza definirana kakorkoli drugače kot zveza med moškim in žensko.

Zakon sicer temelji na sodbi ustavnega sodišča iz leta 2017, v kateri vladi nalaga, da mora v dveh letih spremeniti ali sprejeti zakonodajo, ki bo zaščitila pravico gejev in lezbijk do poroke. Če tega ne bi storili do prihodnjega petka, bi pravica do poroke začela veljati samodejno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.