Tako meso ponujajo gostinci na tej množično obiskani hrvaški destinaciji: če bi vedeli, si tega nikoli ne bi naročili

18. 7. 2025, 19:00 | Uredništvo
Meso (foto: Profimedia)
Meso
Profimedia

V času glavne turistične sezone so na delu tudi inšpektorji, ki prežijo na nepravilnosti. Odkrili so jih kar precej, tudi v povezavi s hrano.

Letos so hrvaški inšpektorji (še posebej) pozorni na turistično destinacijo, ki jo obiskuje tudi veliko Slovencev. Gre za otok Hvar, ki velja za pravi dalmatinski biser in je zelo priljubljen, saj ponuja veliko: čisto morje, lepe plaže, pestro gostinsko ponudbo, pa tudi zabavo v klubih, ki jih ni malo. Seveda ob primerno visokih cenah, ki vsekakor niso za vsak žep. In ob takih cenah marsikdo pričakuje kakovostno storitev oziroma ponudbo - ta se seveda nanaša tudi na hrano v restavracijah.

A nedavna akcija pristojnih inšpekcijskih služb je razkrila marsikaj neprijetnega - predvsem za goste, pa tudi za gostince. Glavni državni inšpektor Andrija Mikulić je tako za RTL Danas razkril, da je bilo v samo dveh dneh inšpekcijskega nadzora opravljenih več kot 100 kontrol, pri tem pa so ugotovili kar okoli 60 nepravilnosti.Eden najhujših prekrškov je bil zabeležen v gostinskem lokalu, kjer so inšpektorji našli kar 170 kilogramov mesa brez dokazil o izvoru. Mikulić je dejal, da je bilo meso takoj umaknjeno iz uporabe in bo ustrezno odstranjeno. "V objektu je bila najdena količina mesa, za katero ni bilo mogoče ugotoviti njegovega porekla. Takšno blago se samodejno odstrani iz prometa," je poudaril Mikulić. To za turiste sicer predstavlja tolažbo, a kljub temu ostaja vprašanje, koliko gostincev se poslužuje kakšne podobne nečednosti.

Pristojni so odkrili tudi več primerov, povezanih s tujimi delavci: ti niso bili ustrezno prijavljeni, nekateri niti niso imeli ustreznih potrdil o usposobljenosti za varnost pri delu. To jasno krši delovno zakonodajo, hkrati pa predstavlja morebitno ogrožanje varnosti in zdravja - tako delavcev kot gostov. "Ni selektivnosti, vse dejavnosti so predmet nadzora. In vsi, ki se ne držijo pravil, bodo nosili posledice," je bil odločen glavni inšpektor.

Kdaj se lahko upokojim in kako visoka bo pokojnina?

Lotili so se tudi težave prekomernega hrupa - in to z dobrim razlogom. "Več kot polovica vseh prijav zaradi prekomernega hrupa v celotni Hrvaški prišla prav za Hvar," pravi Mikulić. Tako so izvedli osem inšpekcijskih nadzorov in v štirih primerih ugotovili prekoračitev dovoljene ravni 65 decibelov za kavarne in bare. Ob tem je inšpektor še dodal, da je njihov cilj pomagati tistim, ki hočejo delati po pravilih, za vse ostale pa je sporočilo zelo jasno.

Zmedena turistka: "Tega v Sloveniji ne razumem, ko rečejo ..."