15. 3. 2022, 10:23 | Vir: STA

Konvoj z več tonami pomoči znova poskuša priti do močno poškodovanega mesta

Svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko je razmere označil za nehumane.

Profimedia

V obleganem mestu, ki ga mnogi vidijo kot simbol ukrajinskega odpor, vzpostavljajo humanitarne koridorje za umik prebivalstva pred napadi ruskih sil.

Po zadnjih poročilih lokalnih oblasti je bilo v obleganem ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupolj od 24. februarja, od začetka ruske invazije, doslej ubitih 2357 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko je razmere označil za nehumane. "Brez hrane, brez vode, brez svetlobe, brez toplote," je dejal in izrazil strah, da bo smrtnih žrtev še veliko. Z naraščajočo intenzivnostjo napadov bi lahko število smrtnih žrtev doseglo 20 tisoč, je dejal. Številk o žrtvah ni mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinske oblasti skušajo medtem danes vzpostaviti devet humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz obleganih mest, potem ko je v ponedeljek iz Mariupolja uspelo odpeljati okoli 160 avtomobilom s civilisti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da ruske sile že tri dni preprečujejo, da bi v oblegano mesto dostavili 100 ton hrane, vode in zdravil. Vlada v Kijevu bo skušala pomagati ljudem, je zagotovil. Iz Berdjanska, ki je od Mariupolja oddaljen približno 80 kilometrov, konvoj z več tonami pomoči znova poskuša priti do močno poškodovanega mesta, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol