STA | 2. 2. 2022, 18:51

Slovenci pozabili na SVOJE premoženje (kar 15 milijonov evrov): lastnik tega denarja je zdaj ...

Profimedia

Na namenskem računu za prenos na Kapitalsko družbo (Kad), kjer so bili zbrani vrednostni papirji iz lastninjenja na začetku 90. let prejšnjega stoletja - na katere so njihovi imetniki pozabili - je ostalo za slabih 15 milijonov evrov premoženja, točno: 14,91 milijonov evrov. Dokončni lastnik tega je v skladu z zakonom januarja letos postala Kapitalska družba (Kad). 

Centralna klirinško depotna družba (KDD) je v skladu z zakonodajo januarja letos premoženje iz naslova pozabljenih vrednostnih papirjev v višini 14,91 milijona evrov prenesla na Kapitalsko družbo (Kad), ki je s tem postala njegov dokončni lastnik. Ob tem so povedali: ''Prenos smo opravili v 49.673 primerih dotedanjih upravičencev. Skupna ocenjena vrednost njihovih vrednostnih papirjev je znašala 11,66 milijona evrov,'' ter dodali, da so na Kad prenesli še dodatnih 3,25 milijona evrov od donosov, izplačil in denarnih nadomestil, ki jih je KDD prejela za nematerializirane vrednostne papirje v času, ko so bili le-ti na skupnem namenskem računu za prenos na Kapitalsko družbo. 

Kako so Slovenci izgubili svoje premoženje? 

''Bivši imetniki (vrednostnih papirjev) so po več kot šestih letih od sprejema zakona, ki je predpisal ukinitev registrskih računov, izgubili vsa upravičenja iz tega naslova.'' Tako so v pojasnilu za javnost zapisali na Kapitalski družbi in dodali, da je Kad odslej upravičen do izvrševanja vseh upravičenj iz tega naslova ter pojasnili, da so se s prenosom vrednostnih papirjev na njih zaključila tudi vsa dotedanja bremena. 

Premoženje, ki ga po novem obvladuje Kad, prihaja iz naslova t.i. certifikatov, pridobljenih v času privatizacije. Vrednostni papirji so se takrat vpisali na posebne registrske račune, ki pa jih je država leta 2017 ukinila. Kdor je želel obdržati svoje premoženje, ga je moral do konca leta 2021 prenesti na trgovalni račun pri banki oziroma borznoposredniški hiši ali pa na fiduciarni račun. 

Po podatkih KDD je bilo na začetku procesa razgradnje registrskih računov leta 2016 upravičencev do omenjenega premoženja okoli 275.000. Z začetkom lanskega decembra jih je bilo le še nekaj več kot 50.000, nato pa se je njihovo število znižalo na omenjenih 49.673 - ob tem se je premoženje z namenskega računa v mesecu decembru znižalo za okoli štiri milijone evrov. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec