A.B. | 22. 12. 2021, 08:28

Takšni ukrepi nas čakajo med prazniki

Profimedia
Takšni ukrepi nas čakajo med prazniki (foto: Profimedia)

Po končanem sinočnjem sestanku vladne svetovalne skupine za covid-19 s pristojnimi ministri je minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, kakšne ukrepe so dorekli in kakšne spremembe nas čakajo med božično-novoletnimi prazniki. 

Po besedah zdravstvenega ministra bo že na nocojšnji dopisni seji vlada omejila maksimalno število prisotnih v istem času v trgovinah, kjer v predprazničnih dneh beležijo prevelike gneče. Poklukar je ob tem poudaril, da je ključno, da se ljudje zaradi hitrega širjenja novega seva omikrona, skušajo držati čimbolj v 'mehurčkih' - če pa jih že zapuščajo, naj ob tem izvajajo dodatna testiranja. 

Spremembe najverjetneje sledijo tudi v sklopu gostinskih dejavnosti, podrobnosti pa bodo znane po četrtkovi vladni seji. Minister za zdravstvo je dodal, da v kolikor jim bo uspelo uspešno predpisati režim testiranja za tiste, ki bodo silvestrovanje praznovali na večerji v kakšnem od lokalov, potem bo najverjetneje podaljšan tudi delovni čas po 22. uri. 

Svetovalna skupina za covid-19 zagovarja stališče, da bi se silvestrovanje na prostem letos povsem ukinilo, saj naj bi bile možnosti kakovostnega preverjanja PCT v veliki množici ljudi močno oteženo. Tudi o tem, tako kot o drugih pomembnih ukrepih, bodo še razpravljali v četrtek. Praviloma pa bodo v četrtek (morda celo danes) razpravljali tudi o predrugačenju 'dvotirnega' sistema karanten, kar je pred kratkim izpostavil predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel in poudaril, da bi se po mnenju epidemiologov morale karantene odrediti vsem tistim, ki še niso prejeli poživitvenega odmerka. 

Poklukar je spregovoril tudi o uvedbi pogoja PC v Sloveniji ter dejal, da glede na hitrost širjenja omikrona, pretirano veliko časa za razmislek o tem preprosto nimamo. Za konec je povedal, da se mu zdi prav, da se o tej zadevi izrečejo tudi druge, nezdravstvene stroke. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.