16. 3. 2022, 21:42

Takšne osebne izkaznice se poslavljajo

Slika je simbolična.

Tamino Petelinšek/STA

Koliko boste odšteli za novo?

Kmalu prihajajo nove, biometrične osebne izkaznice, ki bodo omogočale tudi elektronsko podpisovanje. Ampak brez skrbi, starih izkaznic, ki so še veljavne, še ne bo treba zamenjati, temveč jih bo mogoče uporabljati do poteka veljavnosti. Enako bo veljalo tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenjem 70. letu starosti.

Vlogo za biometrično osebno izkaznico bo na upravnih enotah mogoče oddati od 28.  marca. Uporabnik pa jo bo predvidoma prejel v petih delovnih dneh od oddaje vloge.

Nove izkaznice se bodo od starih tudi vizualno razlikovale. Vsebovale bodo več kot 45 grafičnih zaščitnih elementov, tudi fotografijo v treh različnih tehnikah izdelave, poroča portal N1. Novost bodo tudi nekatera sredstva elektronske identifikacije, ki jih bo izkaznica omogočala.

Čip v izkaznici bo med drugim vseboval dva biometrična podatka, podobo obraza in dva prstna odtisa, ki ju bodo odvzeli državljanom po dopolnjenem dvanajstem letu starosti. Na njem bo kvalificirano digitalno potrdilo za elektronski podpis, QR-koda, ki bo omogočala preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava, ena izmed najpomembnejših novosti pa bo možnost uporabe izkaznice v sistemu zdravstvenega zavarovanja – podobno kot trenutno velja za zdravstveno kartico.

Nova osebna izkaznica bo veljavna tri leta za otroke, ki so mlajši od treh let, pet let za starostne skupine med tretjim in 18. letom ter deset let za odrasle med 18. in 70. letom starosti. Po 70. letu bo trajnost biometrične izkaznice neomejena.

Bo pa nova izkaznica nekoliko dražja, saj bo stala dobrih deset evrov več. Odrasli državljani bodo zanjo morali odšteti 29,53 evra, otroška do tretjega leta starosti bo stala 22,27 evra, do 12. leta 24,07 evra in tiste v starostni skupini med 12 in 18 let pa bo treba odšteti 24,93 evra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol