11. 2. 2022, 20:41 | Vir: STA

Talibani pridržali tuja novinarja, ki sta delala za Združene narode

profimedia

V afganistanski prestolnici sta bila pridržana dva tuja novinarja, ki sta opravljala naloge za Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR), je danes sporočila agencija.

"V Kabulu sta bila pridržana dva novinarja, ki sta opravljala naloge za UNHCR, in afganistanski državljani, ki so sodelovali z njima. Po najboljših močeh si prizadevamo za rešitev situacije," je na Twitterju zapisal UNHCR.

Eden od pridržanih novinarjev je Andrew North, nekdanji dopisnik britanskega BBC, ki je približno dve desetletji poročal o Afganistanu in redno potoval v to od vojne opustošeno državo, da bi poročal o njeni vse hujši humanitarni krizi. "Izredno smo zaskrbljeni za njegovo varnost in pozivamo vse, ki imajo vpliv, naj pomagajo zagotoviti njegovo izpustitev," je tvitnila njegova žena.

Tiskovni predstavnik talibanske vlade Zabihulah Mudžahid je dejal, da oblasti zadevo še preučujejo in skušajo potrditi, ali sta bila novinarja dejansko pridržana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novica o pridržanju je prišla v času, ko je britanska delegacija pod vodstvom Huga Shorterja v četrtek priletela v Kabul, da bi se sestala z zunanjim ministrom Amirjem Khanom Mutakijem. Shorter je dejal, da je s talibanskimi predstavniki razpravljal o humanitarni krizi in kršitvah človekovih pravic.

Talibani si še vedno prizadevajo pridobiti mednarodno legitimnost, medtem ko se borijo z uničujočo finančno krizo, ki jo je sprožila zamrznitev pomoči in premoženja v tujini. Nobena država sicer še ni uradno priznala nove vlade, talibani pa so nedavno odpotovali v Evropo na pogovore v Oslo in Ženevo.

Afganistan je že dolgo ena od najnevarnejših držav na svetu za novinarje. Odkar so talibani pred šestimi meseci prevzeli oblast, je islamistična skupina v državi odločno zatrla svobodo govora in tiska.

Policija in talibanska obveščevalna služba sta doslej aretirali najmanj 50 afganistanskih medijskih delavcev, so v začetku tega meseca poročali Novinarji brez meja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.