23. 11. 2023, 09:52 | Vir: STA

Tanja Fajon s portugalskim kolegom v petek na Bližnji vzhod

Žiga Živulovič jr./Bobo

Cilj obiska je iskanje poti za trajen mir v regiji. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen portugalski kolega Joao Gomes Cravinho bosta v petek začela dvodnevni obisk na Bližnjem vzhodu, v okviru katerega se bosta mudila v Izraelu, na palestinskih ozemljih, v Jordaniji in Egiptu. Cilj obiska je iskanje poti za trajen mir v regiji, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Ministra bosta v regijo odpotovala z namenom izmenjave mnenj in nadaljevanja posvetovanj, katerih cilj je prispevati k političnemu dialogu, nujnemu za reševanje trenutnih razmer in ponovno vzpostavitev diplomatske poti za trajen mir, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav, so sporočili z MZEZ.

V petek se bosta na jugu Izraela sestala z izraelskim kolegom Elijem Koenom, vljudnostno pa se bosta srečala tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Isti dan naj bi prispela v Ramalo na Zahodnem bregu, kjer se bosta sestala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem, sprejel pa ju bo tudi palestinski premier Mohamed Štejeh.

V soboto bosta nato Fajon in Cravinho s predstavniki Jordanije in Egipta kot ključnima regionalnima partnerjema razpravljala o trenutnih razmerah in možnostih za mir v regiji.

Najprej se bosta v Amanu sestala z podpredsednikom jordanske vlade in zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, popoldne pa se bosta v Egiptu pogovarjala s kolegom Samehom Šourkijem. Sprejel ju bo tudi predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi. Povrhu se bosta v Kairu sestala z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom.

Sogovorniki se bodo osredotočili na regionalni pogled na razmere, vključno z vlogo Arabske lige, ter na sodelovanje z EU pri prizadevanjih za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu, so še sporočili z MZEZ.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol