6. 6. 2008, 18:40 | Vir: Playboy

Tank za mirovnike

PR
Tank za mirovnike (foto: PR)

Mogočen mišičnjak: neustrašen in robat, hladen in nedotakljiv. Ko se odprejo vrata, zastane njen dih: njegova rafinirana, prefinjena duša meji na superiornost. Konceptni moški po ženskem okusu? Ne, tako so pri Nissanu predstavili najnovejšega konceptnega terenca. Crossbow.

Nissanovi oblikovalci so nas ob poplavi »baročnih« terencev na naših cestah naravnost poživili s tako brezkompromisno potezo: po petdesetih letih izkušenj z razvojem terenskih vozil so se odločili narediti robustnega terenca, ki bo lahko tudi helikopter na zemlji. Napovedujejo namreč ekstremne zmogljivosti, toda podatki o gibni prostornini, navoru in moči motorja so še skrivnost.

Za zdaj vemo le to, da ga bo poganjal 8-valjnik V-zasnove. Toda obljube so mamljive: crossbow bo lahko štiri ljudi kar se da udobno popeljal tako rekoč povsod. V ta namen so ga precej dvignili od tal, obuli v 20-palčna kolesa in mu pod prednji odbijač dodali skrbno pospravljen vitel. Posebej zanj so pri Michelinu razvili pnevmatike. S predrtimi boste lahko s hitrostjo do 100 km/h naredili še celih 600 kilometrov. Diši po pustolovščini?

A le kako lahko v tako visok avto sede dama v dragocenem plašču, ki je nedvomno občasna spremljevalka bodočega lastnika? Seveda diši tudi po prestižu. Dami je namreč namenjen prag, ki se pri vratih samodejno spusti v pomožno stopničko. Prestižen vstop v notranjost vozila narekujejo že sama vrata. Odpirajo se kot tista v ameriški salon, kar v avtomobilskem jeziku pomeni, da so brez srednjega (B) stebrička. Steklena površina je tako večja in razgled nezastrt.

Pogled v notranjost je čisto nasprotje robustni zunanjosti. »Potniki se morajo v tem avtomobilu počutiti kot v človeški ovojnici. Pri premagovanju ovir morajo imeti občutek udobja,« je naznanil Christopher Reitz, vodilni oblikovalec crossbowa.

Dno avtomobila je povsem ravno. Sedeži so hitro odstranljivi. Med udobnima, velikanskima prednjima sedežema je dobrih 40 centimetrov prostora in tudi zadnje je mogoče dvigniti v višino: vsi naj imajo odličen razgled. Armaturna plošča je povsem računalniško opremljena – ko boste vzpostavili navigacijski sistem, boste lahko na zaslonu nazorno razbrali, kakšen teren je za ovinkom.

Računalnik vam bo posredoval tudi podatke o površini cestišča, oprijemu koles, strmini oziroma razgibanosti terena, o tlaku v pnevmatikah, podnebnih razmerah in še marsičem. Satelitski navigacijski sistem je seveda prenosen. Da boste lažje našli pot do avtomobila. Oh, in še to: končno boste lahko izkoristili tudi streho! Narejena je iz posebno odpornega gumiranega materiala in predvidena za razgledno ploščad ali prostor za piknik. Nekje na vrhu sveta.

Tehnični podatki - nissan crossbow

  • Motor: V8
  • Gibna prostornina: še ni podatka
  • Največja moč: še ni podatka
  • Prenos moči: štirikolesni pogon
  • Mere (dolžina, širina, višina): 4860 mm, 1965 mm, 1850 mm
  • Kolesa: 20-palčna

TEKST: Katarina Turnšek

FOTO: Nissan

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.