P.M. | 4. 4. 2024, 22:50

Plača evroposlanca višja od Golobove. "Če nekateri mislijo, da je previsoka, naj sami kandidirajo"

RTV Slovenija/posnetek zaslona

V oddajo Tarča so tokrat povabili nekatere kandidate za evropske volitve. Ni slabo, bi lahko rekli o mesečnem zaslužku na tej funkciji.

V studiu so bili Matjaž NemecMatej ToninIrena JovevaLuka Mesec in Franc Breznik. Na povezavi je bil tudi Zoran Stevanović, predsednik neparlamentarne Resnice, ki se te dni spopada z očitki o spornih povezavah z izgnanim ruskim diplomatom. Poleg razprave o nezakonitih migracijah in načrtovanih začasnih azilnih domov, je beseda tekla tudi o prihajajočih evropskih volitvah. 

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Plača evroposlancev 

Plača evroposlanca znaša okoli 6500 evrov neto, kar je več od bruto plače slovenskega premierja. Pripada jim tudi po 350 evrov dnevnic za udeležbe na sejah ter 4950 evrov mesečno za stroške domače pisarne. EU krije tudi plače poslančevih asistentov, in sicer do 28 tisoč evrov mesečno, smo slišali v oddaji.

Dodatna nagrada pride po upokojitvi, saj en petletni mandat nekdanjemu evroposlancu pokojnino zviša za več kot 1000 evrov.

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Nekdanji evroposlanec LDS-a (2004-2014) Jelko Kacin pa je za Tarčo evroposlansko plačo takole komentiral:"Če nekateri mislijo, da je ta plača previsoka, jim predlagam, naj kandidirajo, naj probajo in bomo videli, koliko jih bo tam in kako dolgo bodo vztrajali. To je zahtevno delo, to je detaširan poklic, skratka vsak teden je treba leteti v Bruselj ali Strasbourg, odsoten si od družine. Jaz sem to dva mandata dal skozi, in povem, da je to posebna muka in da je kvaliteta življenja biti doma," je povedal Kacin.

Težave Svobode pri kandidatni listi

Medtem ko so stranke desnice svoje kandidatne liste že sestavile, na levici še iščejo kandidate. Pogovori z nekaterimi od možnih kandidatov in kandidatk za stranko Gibanje Svoboda niso obrodili sadov.

Borut Živulovič/Bobo

Eden od propadlih sestankov je potekal tudi z Marto Kos, sicer njihovo nekdanjo predsedniško kandidatko. Kosove ni prepričala niti ponudba, da v zameno za prvo mesto na evropski listi pozneje prevzame dobro plačano funkcijo evropske komisarke. Kot smo izvedeli, je Kosova novinarjem Tarče to potrdila v SMS sporočilu: "Drži. Moj odgovor je bil ne". Enako ponudbo kot Marta Kos je iz Svobode je ta teden dobila in zavrnila tudi Urška Klakočar Zupančič, ki na vprašanja o evropskih volitvah že od decembra odgovarja enako:"Jaz ne bom kandidirala."