30. 10. 2021, 12:55 | Vir: STA

Teden solidarnosti s poudarkom na dobri pripravi za morebitne potrese

profimedia
Teden solidarnosti s poudarkom na dobri pripravi za morebitne potrese (foto: profimedia)

Letošnji teden solidarnosti, ki bo v okviru Rdečega križa Slovenije (RKS) potekal od 1. do 8. novembra, bo pod geslom Da nas ne pretrese, ko nas strese. Z njim bodo poudarili pomen, ki ga ima dobra pripravljenosti na morebitne potrese.

Na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije bodo pošiljkam dodali doplačilne znamke v višini 0,17 evra, na vseh železniških in avtobusnih postajah pa doplačilne vozovnice v tej višini. Zbrana sredstva bodo šla v sklad solidarnosti RKS, je za STA dejala generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin. V skladu s pravilnikom 30 odstotkov sredstev uporabijo za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega, 70 odstotkov sredstev pa za pomoč ob nesrečah večjega obsega.

RKS je lani v tednu solidarnosti s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic po njenih besedah zbral skoraj 240.000 evrov. Za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih, požarih ali manjših nesrečah v Sloveniji so namenili skupaj nekaj nad 82.000 evrov, za velike nesreče, kot je bil potres na Hrvaškem ali neurja v Laškem, Sevnici in Šmarju, pa več kot 62.600 evrov.

Namen tedna je po njenih navedbah poudariti, kako pomembna je podpora skupini ali skupnosti, ko potrebuje pomoč. Prav temu je namenjen sklad solidarnosti RKS. "Vemo, da vseh nesreč ne moremo preprečiti, lahko pa smo nanje pripravljeni, da ublažimo ranljivost družbe," je izpostavila.

Na pomen pripravljenosti na potrese nas je znova spomnil močan potres konec lanskega leta na Hrvaškem z epicentrom v bližini kraja Petrinja. V Sloveniji so ga čutili prebivalci celotne države, najbolj pa v regijah na meji s Hrvaško. Največ manjše škode je bilo na območju Posavja, nekaj tudi na območju Podravja in celjske regije, večje škode pa pri nas ni povzročil.

V primeru potresa na Hrvaškem smo lahko videli, kako pomembno je, da smo pripravljeni na take dogodke in da imamo sredstva, s katerimi lahko takoj pomagamo prizadetim prebivalcem bodisi z zasilno namestitvijo bodisi s toplimi obroki, psihosocialno in nujno medicinsko pomočjo, pa je po navedbah RKS dejala njihova predsednica Vesna Mikuž.

Mikuževa je poudarila, da je zaradi klimatskih sprememb več toče, poplav, ujm in suše in posledično vsako leto več zahtevkov. Samo letos so po njenih besedah iz sklada solidarnosti za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah, kot so požari ali zemeljski plazovi, namenili skoraj 83.400 evrov. Ob tem pa moramo biti po njenem prepričanju pripravljeni tudi na morebitne večje naravne nesreče, kot je potres.

Podlago za teden solidarnosti daje zakon o RKS. V skladu z njim višino prispevka določi vlada, prav tako tudi način plačevanja in obračunavanja ter morebitne oprostitve.

Teden solidarnosti po besedah Tominove poteka vsako leto od leta 1993, ko je bil sprejet zakon o RKS. Vendar pa je bil sam sklad za pomoč v primeru nesreč ustanovljen že prej.

Sredstva, zbrana v tednu solidarnosti, po zagotovilih RKS porabijo strogo namensko. Za pravilnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo komisija sklada ter nadzorni, upravni in glavni odbor RKS.

Poštne poslovalnice ter postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje so poštnim pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in vozovnice v vrednosti 0,17 evra tudi v tednu Rdečega križa. Letošnji teden RKS med 8. in 15. majem je bil s sloganom Rešimo kriz(ž)e in težave. Z njim so spodbujali ljudi k skupnemu reševanju težav in k solidarnosti vseh. Sredstva so zbirali za humanitarne programe v korist najranljivejših skupin prebivalstva.

Številne območne organizacije RKS so takrat pripravile različne aktivnosti. Tako so denimo delili pakete pomoči za socialno ogrožene otroke in družine, izvajali meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi in pripravili zdravstvene vadbe.

RKS združuje 100.000 članov in 12.000 prostovoljcev, ki delujejo v 56 območnih združenjih, v katere se povezuje več kot 900 krajevnih organizacij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.