30. 12. 2020, 12:00 | Promocijska objava

Teh 5 letošnjih finalistov razpisa Mladi upi morate spoznati!

Promocijsko gradivo

Tudi letos, že osmič zaporedoma, se nadaljuje izjemno pozitiven dobrodelni projekt Mladi upi, namenjen mladim nadarjenim posameznikom, ki se šele prebijajo na vrh ter potrebujejo in si zaslužijo vso podporo. Predstavljamo vam peterico od 20 finalistov, ki jemljejo dih s svojo nadarjenostjo.

Anže Gros

Anže Gros je zaljubljen v tek na smučeh in zato v tem športu niza uspeh za uspehom. A pravi, da še ni dosegel svojih najvišjih ciljev. Poleg medalj na največjih tekmovanjih in olimpijskih igrah je njegov največji cilj, da bi se zapisal v zgodovino smučarskega teka kot eden najboljših tekačev in pripomogel k spremembam v svetovnem smučarskem teku.

Je smučarski tekač in član mladinske A-reprezentance iz Mlake pri Kranju, ki bo januarja dopolnil 19 let. Tek na smučeh je velik del njegovega življenja. Že od mladih nog je odraščal v okolju, kjer se je vse vrtelo okoli teka na smučeh. Njegov oče je trener, s tem športom pa sta se ukvarjala tudi njegova mati in starejši brat. Tako ni nič nenavadnega, da je tudi sam začel trenirati že pri petih letih.

“Na začetku sem tek jemal le kot igro in zabavo, strast do njega pa sem začutil ob svojem prvem večjem porazu. Mogoče je to moja karakteristika ali pa me je tako vzgojil šport, a čutil sem, da ne maram izgubljati,” pravi Anže, ki se je po tej izkušnji še bolj zaljubil v ta šport, v katerem je v zadnjih letih nanizal odlične rezultate.

Promocijsko gradivo

Zala Istenič

18-letna Zala Istenič že več kot 13 let ves svoj prosti čas namenja atletiki, za katero pravi, da je njena največja ljubezen. Dosega vrhunske rezultate v svojih starostnih kategorijah in pripada perspektivni generaciji atletinj, ki stremijo k najvišjim svetovnim atletskim ciljem.

Zala je dijakinja četrtega letnika Srednje zdravstvene šole v Ljubljani. S prvimi treningi je začela v atletski šoli Brigite Bukovec.

»Kljub temu da sem bila stara komaj štiri leta, treningi zame niso bili sproščanje in zabava, temveč nekaj, kar sem jemala zelo resno,« pravi. Tako je že na prvih tekmovanjih začutila veliko zadovoljstva in ponosa ob dobljeni medalji ter neizmerno razočaranje ob zasedbi slabših mest.

Promocijsko gradivo

Lena Repinc

Lena Repinc je izredno nadarjena, delavna, predvsem pa zelo ambiciozna biatlonka z jasnimi cilji, za katere se je pripravljena truditi do konca. Biatlon si je izbrala kot način življenja, v zadnjih letih pa se je z odličnimi rezultati izkazala tako na domačih kot na mednarodnih tekmovanjih v biatlonu. Pred njo je obetavna športna kariera, mnogi pa so prepričani, da bo v prihodnosti krojila sam vrh svetovnega biatlona.

17-letna biatlonka se s športom ukvarja že od 1. razreda. Prihaja iz petčlanske družine iz majhne vasice v Bohinju. Odraščanje med gorami, ob jezeru in številnih čudovitih tekaških progah ji je nudilo možnosti za ukvarjanje z različnimi športi. V bližini je tudi Pokljuka, ki je edini biatlonski center v Sloveniji. Tako je bila že od mladih nog izpostavljena teku na smučeh in biatlonu.

Pri sedmih letih pa se je včlanila v Smučarsko društvo Bohinj in začela trenirati tek na smučeh. »Za ta šport se nisem odločila sama. Veliko bolj sem bila navdušena nad plesom in tudi v šolo sem zelo rada hodila, vendar je bil moj oče trener v našem klubu in tako ni bilo druge možnosti, kot da začnem trenirati tek na smučeh,« je iskrena Lena. »Nekega meglenega sobotnega popoldneva pa sva se z očetom odpravila na smuči, da bi izboljšala svojo tehniko. Spomnim se, da mi je postavil poligon, ki se mi je zdel absolutno prezahteven. Medtem ko se je on pogovarjal s kolegom, sem jaz še naprej vztrajno vozila po poligonu in kar naenkrat se mi ni več zdelo težko,« se spominja.

Promocijsko gradivo

Lovro Planko

19-letni Lovro Planko je mladi športnik, ki veliko obeta. Bil je najmlajši biatlonec, ki je bil sprejet v reprezentanco, na domačih in mednarodnih tekmovanjih pa je osvojil že številne medalje. Tudi v prihodosti si želi tekmovati in posegati po najvišjih stopničkah, tudi na olimpijskih igrah.

Lovro se z biatlonom ukvarja že od svojega desetega leta. Od leta 2011 je član Smučarskega kluba Ihan, v katerem je najprej pod okriljem trenerja Janeza Gregorina, nato pa Aleša Gregoriča treniral tek na smučeh in biatlon. V kategorijah mlajši in starejši dečki je tekmoval v teku na smučeh ter v biatlonu. V mladinskih vrstah je moral tekmovanja v teku na smučeh opustiti, saj je bil tekmovalni ritem obeh disciplin prenaporen in časovno prenatrpan.

»Ker je moja ljubezen biatlon, sem se brez obotavljanja odpovedal tekmovanju v teku na smučeh, čeprav sem bil tudi v tej disciplini v Sloveniji najboljši v svoji starostni kategoriji,« pravi Lovro.

Promocijsko gradivo

Maša Stopar

18-letna Maša Stopar med nadarjenimi mladimi glasbeniki izstopa tako po svojih dosežkih kot tudi po svoji neizmerni želji po znanju in po tem, da bi vsakič odigrala vrhunsko. Z violino se je srečala pri štirih letih in od svojega sedmega leta je z njo osvojila že številne nagrade. Študij violine bi rada nadaljevala na Dunaju. Njena največja želja pa je, da bi se s svojo glasbo dotaknila vseh ljudi.

Maša  je violinistka in dijakinja četrtega letnika Umetniške gimnazije Koper. Z violino se je prvič srečala, ko je bila stara štiri leta in jo je začela igrati po metodi Suzuki. S to metodo najmlajši spoznavajo svoje glasbilo skozi igro in otroške pesmi, zato pravi, da so bile ure violine zanjo vedno nekaj zelo zabavnega in zanimivega.

»Takrat sem tudi spoznala učiteljico Sonjo Horvat, ki je takoj postala moj vzor, moja 'princeska z violino'. Vedno me je bila pripravljena (in še vedno je) popeljati v svet glasbe,« pravi Maša.

Promocijsko gradivo

TU si lahko ogledate še videopredstavitve kandidatov in mlade upe spoznate še bolj podrobno. 

Projekt Mladi upi Zavoda Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti in Zavarovalnice Triglav je z aktualnim razpisom k sodelovanju povabil mlade nadarjene športnike, kreativne umetnike, nadarjene in pronicljive znanstvenike ter mlade slovenske parašportnike, da jim bodo ponudili podporo ter pomoč pri razvoju znanja, ambicij in talenta.

Imate svojega favorita? Glas lahko na www.mladi-upi.si s klikom na simbol srčka oddate vse do 10. januarja 2020 in mladim talentom pomagate do uresničitve njihovih ciljev in sanj!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.