19. 1. 2017, 11:48 | Vir: STA

Teheran: Zaradi požara se je zrušila najvišja stavba! V ruševinah je ujetih več gasilcev!

profimedia

V Teheranu se je sredi požara porušila najstarejša stolpnica v Iranu, 15-nadstropna stavba Plasco. Pri tem naj bi v ruševinah ostalo ujetih več gasilcev, ki so gasili požar v zgornjih nadstropjih stavbe, po poročanju tujih tiskovnih agencij piše STA.

Iranska državna televizija je poročala, da se je klicu na pomoč odzvalo 200 gasilcev. 38 jih je ranjenih, več 10 pa naj bi jih bilo ujetih v ruševinah.

Požar v zgornjih nadstropjih stavbe je izbruhnil danes. Hitro so jo evakuirali, gasilci pa so priskočili na pomoč. Gašenje je televizija prenašala celo v živo in med tem se je stavba tudi zrušila.

"Večkrat smo opozorili upravljavce stavbe o pomanjkanju varnosti," je dejal tiskovni predstavnik teheranskih gasilcev Džalal Malekias, ki je opozoril, da je bilo v stavbi premalo gasilnih aparatov. "Tudi na stopnišču so hranili oblačila, kar je proti varnostnim standardom. Upravnik se ni zmenil za opozorila," je dodal.

Stavbo je v 60. letih zgradil iransko-judovski poslovnež Habibolah Elganian. Dokončali so jo leta 1962 in je bila prva stolpnica v Iranu in Teheranu. V Plascu je bil nakupovalni center in delavnice z oblačili, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Elganiana so aretirali zaradi povezav z Izraelom in ga po islamski revoluciji obsodili na smrtno kazen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.