N. V. | 25. 10. 2023, 06:00

Strašljivo, kaj se v resnici zgodi, ko potrdite, da "niste robot"

Profimedia

Priznajmo si – skoraj nihče od nas ne ve, kaj se zgodi, ko kliknemo varnostno pojavno okno, ki nas vpraša, ali smo na spletnem mestu robot.

Marsikdo bi lahko domneval, da je potrditev, da "niste robot", nujna, da spletnemu mestu daste vedeti, da je stvar pred zaslonom človeško bitje, in ne umetna inteligenca, ki se pretvarja, da je človek. Vendar pa dejanska funkcija klika na možnost "nisem robot", naredi nekaj povsem drugega od tega, kar mnogi domnevajo. Pravzaprav je precej strašljivo.

Kaj se zgodi, ko potrdite, da "niste robot"?

Potrditev, da "niste robot", dejansko omogoča spletnemu mestu, da preveri vašo zgodovino brskanja po internetu, da ugotovi, ali ste resnična oseba ali ne, je bilo razkrito na BBC. Analizira, kako ste se obnašali, preden ste označili polje, je pojasnila voditeljica Sandi Toksvig.

"Če sem iskrena, vam ne morem povedati vseh podrobnosti, ker vse skupaj skrivajo, ne želijo, da bi ljudje vedeli," je dejala in zagotovila, da pa drži, da ko potrdite, da "niste robot", bo spletno mesto preverilo vašo zgodovino brskanja. 

Ko označite okvir "nisem robot", lahko spletno mesto celo spodbudite, da analizira, kako ste premikali miško po zaslonu. "Mislim, da je malo srhljivo. V bistvu: ko kliknete polje 'nisem robot', spletnemu mestu naročite, naj pogleda vaše podatke," je dejala voditeljica. Če spletno mesto kljub pregledu vaše zgodovine brskanja ni prepričano, ali ste človek ali robot, vas takrat napoti, da klikate slike požarnih hidrantov, avtobusov ali semaforjev.

Twitter/Vanessa Potter

Kaj si pa vi mislite o tem? Se strinjate, da neki algoritem – ki se sicer imenuje CAPTCHA – brska po vaši zgodovini brskanja po spletu z namenom, da ugotovi, ali ste dejanski človek?