30. 6. 2020, 10:19 | Vir: STA

Telekom Slovenije naj bi Planet TV prodal Madžarom

Anže Malovrh/STA
Telekom Slovenije naj bi Planet TV prodal Madžarom (foto: Anže Malovrh/STA)

Telekom Slovenije je po informacijah urednika portala Požareport Bojana Požarja prodal Planet TV madžarski televizijski hiši TV2. Cena naj bi znašala pet milijonov evrov, je Požar zapisal na Twitterju. V Telekomu Slovenije informacije za zdaj niso niti potrdili niti zanikali, vse informacije bodo, tako kot doslej, objavljene na Seonetu.

Požar je sicer v tvitu še zapisal, da naj bi prevzem Planeta TV sledil takoj po plačilu kupnine, zelo verjetno pa naj bi se na čelo Planet TV kot direktor vrnil Pavel Stanchev.

Da je madžarska TV2 v igri za nakup Planeta TV, je v medijih zaokrožilo že v začetku junija. Uradnih informacij tudi takrat ni bilo, saj prodajnega postopka v Telekomu Slovenije ne komentirajo, je pa portal Necenzurirano pisal, da se za Planet TV poteguje tudi hrvaški podjetnik Ivan Čaleta.

Na Telekomu Slovenije se sicer že nekaj časa ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV, ki upravlja istoimenski televizijski program. Telekom naj bi po izračunih časnika Delo od ustanovitve omenjene družbe do zdaj v obliki kapitalskih vložkov, plačanih reklam, posojil in drugih storitev skupaj namenil 80 milijonov evrov.

Zadnji strošek je nastal ob izvršitvi odločitve arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in je tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila. Telekom je zato decembra lani postal tudi edini lastnik družbe Planet TV, spor z Grki pa je močno oklestil lanski dobiček Telekoma Slovenije, ki je dosegel le 1,2 milijona evrov.

Madžarska televizijska hiša TV2

Telekom je sprva nameraval z novim strateškim partnerjem dokapitalizirati hčerinsko družbo Planet TV, sredi marca letos pa je med možnosti dodal tudi prodajo 100-odstotnega lastniškega deleža v tej družbi. V Telekomu postopka ne komentirajo, po informacijah portala Necenzurirano pa je poleg Čalete, nekdanjega lastnika slovenske televizijske postaje TV3, ponudbo za nakup Planeta TV oddala tudi madžarska televizijska hiša TV2 v lasti Jozsefa Vide, po pisanju medijev enega od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz.

Televizijski program Planet TV je sicer začel oddajati, sprva samo s prenosom nogometne lige prvakov, septembra 2012, okoli mesec dni po tistem, ko je vodenje uprave Telekoma Slovenije prevzel Rudolf Skobe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.