17. 4. 2020, 09:29 | Vir: STA

Televizijska hiša Fox News zavrača tožbo zaradi širjenja lažnih novic

STA/Robi Poredoš

Odvetniki ameriške televizije Fox News so v odgovoru na tožbo organizacije za preglednost in etičnost medijev Washlite, ki zahteva, naj televizija preneha širiti laži, vztrajali, da prvi amandma k ameriški ustavi ščiti vsak govor, četudi se nekomu zdi, da gre za zavajanja.

Washlite s tožbo zahteva, naj sodišče televiziji prepove objavljanje napačnih in zavajajočih vsebin, ki ovirajo razumne in potrebne ukrepe proti pandemiji novega koronavirusa. Tožba trdi, da televizija Fox News krši zakon države Washington o zaščiti pravic potrošnikov, ker širi laži in zavajanja z objavljanjem trditev, da je koronavirus prevara in ne predstavlja nevarnosti za javno zdravje in varnost.

Tožba posebej navaja voditelja Seana Hannityja, velikega prijatelja in zaveznika predsednika Donalda Trumpa, ki naj bi namerno in zlobno širil lažne informacije, ko je zavračal ali zmanjševal nevarnost pandemije.

Hannity je skupaj s Trumpom februarja trdil, da je koronavirus manj nevaren od navadne gripe, in pritrjeval obtožbi, da gre za novo izmišljotino demokratov in medijev proti Trumpu, ki sedaj sicer zagotavlja, da je bil prvi, ki je spoznal nevarnost koronavirusa.

Podobno je počela tudi voditeljica Trish Regan, ki pa jo je vodstvo televizije zaradi istih grehov, ki jih tožba pripisuje Hannityju, odpustilo. Hannity ostaja na položaju, ker uživa veliko gledanost in je Trumpov prijatelj.

Tožba morda navdušuje levo usmerjene Američane, vendar nima nobenih možnosti za uspeh. Če ne gre za neposredno hujskanje k nasilju, so ameriška sodišča doslej dovoljevala vsak govor, četudi je za nekoga laž ali neumnost.

Zadnji primer je trditev voditelja televizije Fox News Tuckerja Carlsona, da želi nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama uničiti ameriško demokracijo, ker skupaj z drugimi zahteva, da se zaradi pandemije koronavirusa razširi pravica do volitev po pošti. Carlson pravi, da gre za radikalno idejo, ki bo uničila zaupanje v poštenost ameriških volitev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord