28. 8. 2020, 20:58 | Vir: STA

Tema 19. petkovega protesta okoljska tematika in minister Vizjak

profimedia

V Ljubljani so se protestniki zbrali 19. petek zapored, v ospredje pa tokrat postavili okoljsko tematiko. Opozarjajo, da je vladi bolj kot za naravo mar za dobiček in izpostavili predlog novega gradbenega zakona. Tarča kritik je bil minister Andrej Vizjak, pod čigar vodstvom je ministrstvo za okolje postalo ministrstvo proti okolju, so prepričani.

"Zahtevamo transparentno porabo javnega denarja in projekte v javnem interesu. Hočemo ministra za okolje, ki se bo dejansko zavzemal za okolje in naravo," je bilo med drugim slišati v govorih na napolnjenem Prešernovem trgu, ki je že več tednov izhodišče za petkove protivladne proteste.

Iz središča prestolnice so se protestniki nato ob spremljavi glasbe in žvižgov peš in na kolesih po Dunajski cesti, kjer so ustavili promet, podali proti ministrstvu za okolje. Zbrali so se pred stavbo in vzklikali "Država smo mi!", na transparentih pa je bilo med drugim razbrati Ohranimo naravo za otroke, Mladim ni vseeno, Narava nima twitterja, Stop izkoriščanju ljudi in narave ter Ni planeta B.

Po približno uri in pol so se protestniki razšli, glede na napovedi pa je proteste pričakovati tudi septembra.

Ministrstvo za okolje je bilo sicer že zgodaj popoldne prizorišče akcije, ki so jo izvedli Mladi za podnebno pravičnost. Prepričani so, da minister Vizjak vztrajno ruši vse okoljske varovalke. Uslužbence ministrstva je nekaj deset udeležencev pozvalo, naj postanejo žvižgači in javnosti povedo, kaj se dogaja za stenami in vrati ministrstva za okolje.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec