1. 6. 2021, 12:05 | Vir: STA

Test AMZS pet od 29 otroških sedežev ocenil kot neprimerne

Tamino Petelinšek/STA

Rezultati testa 29 otroških varnostnih sedežev, ki jih je opravila Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), kažejo, da so sedeži vse boljši. A pet jih je vseeno dobilo slabo oceno, zato na AMZS odsvetujejo njihovo uporabo. Tri podjetja, katerih sedeži so bili ocenjeni kot slabi, so že začela s popravki, lastnikom pa nudijo zamenjavo.
 

Od 29 testiranih otroških sedežev je bilo 21 dobrih, trije zadovoljivi in pet slabih.

Ker je izbira velika, se mnogi starši znajdejo pred dilemo, kateri sedež izbrati, so zapisali na AMZS. "Ostalih 24 sedežev - tako 21 sedežev z oceno dobro kot trije sedeži z oceno zadovoljivo - s svojimi lastnostmi temeljito presegajo zakonske zahteve in standarde, hkrati pa so dokaz, da izdelovalci sedežev pri snovanju in izdelavi upoštevajo visoke standarde naših testov in s tem pripomorejo k večji varnosti pri prevozu otrok," je povedal odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel.

Štirje sedeži so slabo oceno dobili zaradi odkritih prevelikih vsebnosti nekaterih škodljivih snovi, eden pa zaradi pomanjkljivosti pri trku. Izdelovalci treh od petih sedežev z oceno slabo so se že odzvali in rešili težave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.