2. 10. 2020, 22:18 | Vir: STA

Test Josepha Bidna na koronavirus negativen

profimedia
Test Josepha Bidna na koronavirus negativen (foto: profimedia)

Zdravnik demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna je sporočil, da so nekdanjega podpredsednika ZDA skupaj s soprogo Jill testirali za novi koronavirus in test je bil negativen. Bidna so testirali potem, ko so okužbo s koronavirusom potrdili pri predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

Biden je opravil test, ker je bil skupaj s Trumpom v zaprtem prostoru na odru prvega soočenja predsedniških kandidatov v Clevelandu. Kandidata sta upoštevala varnostno razdaljo, vendar sta se zmerjala v zaprtem prostoru brez maske. V ZDA se zdaj mrzlično testirajo vsi, ki so bili v zadnjem tednu dni okrog Trumpa.

Strah ni odveč, saj so okužbo med drugim potrdili pri predsednici Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronni McDaniel, pa tudi pri republikanskem senatorju iz Utaha Miku Leeju. Okužbo so najprej v četrtek potrdili pri Trumpovi svetovalki Hope Hicks, ni pa jasno, kdo je koga okužil. Lee je bil v soboto na Trumpovem dogodku predstavitve kandidatke za vrhovno sodnico ZDA Amy Comey Barrett v Beli hiši.

Bela hiša trdi, da Trump čuti blage simptome covida-19, podobno je tvitnila o sebi tudi prva dama Melania Trump.

"Hvala za vso ljubezen, ki nama jo izražate. Imam blage simptome, vendar se na splošno dobro počutim. Veselim se hitrega okrevanja," je tvitnila Melania Trump. Negativen pa je njun 15-letni sin Barron.

Šef kabineta Bele hiše Mark Meadows je izjavil, da bo med zaposlenimi v Beli hiši še več pozitivnih testov za koronavirus.

Potrditve okužbe pri predsedniku in prvi dami pa vsi niso sprejeli na sočuten način. Levičarski filmar Michael Moore je prišel na dan s teorijo zarote, da morda Trump spet laže, da se bo zasmilil Američanom.

"Demokrati, liberalci, mediji in drugi so ga vedno napačno obravnavali kot teslo, bedaka in kretena. To je sicer res, ampak je tudi zelo zvit. Prebrisan. Okrog je prinesel Jamesa Comeyja, Roberta Muellerja, 20 republikanskih kandidatov za predsednika in potem enako storil demokratom. Trump je zlobni genij in morda laže. Zaveda se, da bolniki vzbujajo sočutje," je sporočil Moore, ki od leta 2016 naprej opozarja demokrate, naj Trumpa ne podcenjujejo.

Trump zaostaja v anketah za Bidnom in s torkovim nastopom na predsedniškem soočenju si ni pridobil nove podpore. "Zaveda se, da izgublja volitve. To ni leto 2016, ko so ga sovražili. Sedaj je še bolj osovražen. Zato močno potrebuje spremembo debate in to se je zdaj zgodilo," je neosnovane pomisleke številnih demokratov izrazil Moore.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.