13. 4. 2020, 19:05 | Vir: STA

V Veliki Britaniji se pričenja testiranje cepiva proti covidu-19 na ljudeh

Xinhua/STA

Konec meseca bodo v Veliki Britaniji začeli testiranje cepiva proti covidu-19 na ljudeh, danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Cepivo sta izdelala farmacevtska družba iz italijanske Pomezie in Institut Jenner z oxfordske univerze, preizkusili pa ga bodo na 550 zdravih prostovoljcih.

Kot so sporočili iz italijanske farmacevtske družbe Advent-Irbm, pričakujejo, da bo cepivo že septembra na voljo za cepljenje zdravstvenega osebja in varnostnih sil, ki ga bodo opravili brezplačno, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po besedah prvega moža družbe Piera Di Lorenza so se odločili za neposreden prehod na klinično testiranje pri ljudeh, saj so že v zadostni meri preizkusili učinkovitost in netoksičnost cepiva na podlagi učinkovitih laboratorijskih raziskav.

Kot je dodal, so v zaključni fazi pogovori o financiranju s skupino mednarodnih investitorjev in več vladami, ki so izrazili zanimanje za dodatno pospešitev razvoja in industrijske proizvodnje cepiva.

Družba Irbm je razvila in proizvaja tudi cepivo proti eboli. Izdelali so že več kot milijon doz tega cepiva, poročajo italijanski mediji.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel