12. 7. 2020, 06:28 | Vir: STA

Testiranje cepiva proti covidu-19: v Nemčiji se je prijavilo okoli štiri tisoč prostovoljcev

profimedia

Za sodelovanje v kliničnem testiranju cepiva proti covidu-19 nemškega podjetja CureVac se je prijavilo okoli 4000 prostovoljcev. Številnih sploh ne bodo cepili. Klinično testiranje so začeli sredi junija, pri čemer doslej niso odkrili ničesar skrb zbujajočega, je pojasnil vodja študije Peter Kremsner.

"Običajno težko najdemo dovolj ljudi, ki bi sodelovali pri testiranju," je povedal Kremsner. Po njegovih besedah je "pravi luksuz", da se je za testiranje cepiva na univerzitetni kliniki v Tübingenu prijavilo 4000 prostovoljcev.

Tam so klinično študijo o tem, kako ljudje prenašajo cepivo, začeli sredi junija. Od tedaj so cepivo vbrizgali 50 ljudem. Vodja študije je dejal, da doslej niso odkrili nobenega presenetljivega stranskega učinka. Prav tako niso ugotovili še ničesar skrb zbujajočega, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Številni prostovoljci sploh ne bodo prišli na vrsto. Cepili bodo 168 ljudi, in sicer v Tübingenu, Hannovru, Münchnu in belgijskem Gentu. Gre za prvo fazo kliničnega testiranja. Če bo ta uspešna, bodo nato cepili še veliko več prostovoljcev.

CureVac razvija t. i. cepivo mRNK. mRNK je vrsta informacijske RNK, ki vsebuje navodila za proizvajanje proteinov. Raziskovalci v tübingenskem farmacevtskem podjetju so razvili mRNK, ki vsebuje navodila za proizvajanje proteina virusa sars-cov-2. Po cepljenju človeške celice začnejo izdelovati ta protein, ki ga telo obravnava kot tujega. Človeško telo začne nato proizvajati protitelesa in druge imunske celice proti njemu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.