20. 3. 2019, 08:58 | Vir: STA

Theresa May ne bo zaprosila za daljšo preložitev brexita

profimedia

Britanska premierka Theresa May v formalni prošnji Evropski uniji za preložitev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije ne bo zaprosila, da bi brexit preložili za daljši čas, so po poročanju britanskega BBC danes sporočili iz njenega kabineta.

"Parlamentu je treba dati nekaj časa, da se dogovori glede poti naprej, a prebivalci te države čakajo že skoraj tri leta," je Downing Street 10 zapisal v sporočilu. "Siti so, ker parlament ne sprejme odločitve, in premierka z njimi deli razočaranje," so dodali.

Mayeva naj bi pred četrtkovim vrhom EU danes uniji poslala pismo, v katerem bo uradno zaprosila za preložitev brexita, načrtovanega za 29. marec. EU pričakuje, da bo Velika Britanija predstavila jasen načrt glede brexita, vse glasnejša pa so tudi opozorila glede možnosti, da Britanci iz unije izstopijo brez dogovora.

Glavni pogajalec EU za Brexit Michel Barnier je v torek izpostavil, da bosta pri obravnavi britanske prošnje za preložitev ključni dve vprašanji: ali preložitev krepi možnost ratifikacije ločitvenega sporazuma in ali potrebuje britanska stran več časa za spremembo politične izjave o prihodnjih odnosih.

Poudaril je tudi, da mora biti morebitna daljša preložitev povezana z nekim novim elementom, medtem ko naj bi bila kratka mogoča v primeru, če bi Britanci potrebovali nekaj dodatnega časa za sprejetje potrebne zakonodaje v primeru potrditve ločitvenega sporazuma.

Mayeva, ki se skuša izogniti brexitu brez dogovora, naj bi pismo naslovila na predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Kot poudarjajo v Londonu, bi lahko v njem zaprosila za krajšo preložitev izstopa, do 30. junija, pa tudi daljšo preložitev, pri čemer se omenja eno- ali dvoletna preložitev brexita.

Britanska premierka si je sicer prizadevala, da bi britanski parlament najkasneje danes tretjič glasoval in podprl ločitveni sporazum, ki ga je z EU sklenila novembra lani. A je predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow v ponedeljek zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o sporazumu, če bo ta ostal "praktično enak".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.