30. 10. 2017, 08:00 | Vir: STA

Theresa May odločno nad politike in poslance, ki so spolno nadlegovali uslužbence!

profimedia

Britanska premierka Theresa May se je v nedeljo, potem ko so prišle na dan nove obtožbe o spolnem nadlegovanju v Westminstru, zavzela za strožji kodeks obnašanja britanskih poslancev. S tem se je med drugim odzvala na obtožbe na račun člana vlade in poslanca vladajočih konservativcev Marka Garnierja.

"Menim, da takšnih razmer ne smemo več prenašati. Preprosto ni pošteno do uslužbencev, med katerimi so številni mladi in je to po koncu šolanja njihova prva služba," je v pismu predsedniku spodnjega doma britanskega parlamenta zapisala Mayeva. Zavzela se je tudi za natančno prevetritev načrtovanih disciplinskih pravil, ki bi morala biti obvezujoča za poslance, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelo bi bila hvaležna, če boste izkoristili svoj položaj, da mi pomagate narediti vse, kar je v naši moči, da zagotovimo, da ugleda parlamenta ne bodo še naprej omadeževale obtožbe o neprimernem ravnanju," je v pismu še zapisala premierka.

Biti tajnica Garnierju je bil pravi pekel!

Ta konec tedna so v Londonu odmevale obtožbe na račun Garnierja. Njegova nekdanja tajnica Carolie Edmondson, ki sedaj dela za drugega poslanca, je za britanske medije v nedeljo razkrila, da ji je dal denar za nakup dveh vibratorjev in jo ob neki priložnostni pred pričami opisoval z opolzkimi besedami.

Garnier, ki je minister za mednarodno trgovino, v nedeljo ni bil na voljo za odziv AFP, je pa po poročanju britanskih medijev priznal nakup spolnih pripomočkov, ki naj bi bil po njegovem "velika šala".

Britanski minister za zdravje Jeremy Hunt je v nedeljo napovedal, da bo vladni kabinet raziskal, ali gre pri Garnierjevemu ravnanju za kršitev kodeksa obnašanja ministrov. "Te zgodbe, če so resnične, so v celoti nesprejemljive," je še ocenil Hunt.

Tiskovna predstavnica vladnega kabineta je potrdila, da poteka preiskava proti Garnierju, poročenemu očetu treh otrok, a zavrnila kakršenkoli nadaljnji komentar.

Garnier je najvišji med britanskimi politiki, ki so bili nedavno obtoženi spolnega nadlegovanja in celo posilstev. Pod udarom obtožb so se znašli, ko so se pred časom v javnosti pojavile obtožbe o spolnem nadlegovanju in zlorabah na račun hollywoodskega filmskega mogotca Harveyja Weinsteina.

Dosje sramote ima kar 36 imen!

Kot pisanje britanskih medijev povzema spletni medij Politico, naj bi nižji člani vladajoče konservativne stranke sestavili t. i. dosje sramote, v katerem naj bi bila imena kar 36 sedanjih konservativnih poslancev. Zaposleni v Westminstru naj bi se preko WhatsAppa že organizirali, da razkrijejo nadlegovalce, opozicijski laburisti pa žrtve pozivajo, naj javno spregovorijo.

Mayevo naj bi resno skrbelo, da utegne afera nevarno omajati njeno vlado, in naj bi po pisanju tabloida Sun zato celo razmišljala o menjavah nekaterih ministrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.