21. 2. 2023, 11:33 | Promocijska objava

Tim Kores – Kori: Brez glasbe si ne predstavljam življenja

promocijska fotografija

Slovenke in Slovence na radiu zabava iz dneva v dan. Tim Kores – Kori je zagotovo eden najbolj originalnih in prepoznavnih špikerjev pri nas. Šaljivec, ki mu ne zmanjka besed, in ljubitelj rock glasbe, ki se že od malih nog tudi sam glasbeno udejstvuje. Slovenski javnosti se je pred leti prvič predstavil kot tekmovalec v priljubljenem glasbenem šovu Slovenija ima talent, od takrat pa potem vzporedno z radijsko kariero izdal več uspešnic. Tudi letos pripravlja novo. O tem, njegovih najljubših komadih, pomenu glasbe in načrtih za prihodnost je nedavno spregovoril v našem intervjuju …

Tim, si vsestranski talent – odličen govorec, pevec in, kakor smo slišali, imaš tudi talent za risanje. Kaj od tega najraje počneš?

Zelo rad počnem vse od naštetega. Rad pojem, rad veliko govorim, upam da tudi kaj pametnega povem, in seveda zelo rad rišem, rad ustvarjam, čeprav že zelo dolgo nisem, ker nimam časa. Za te stvari si je namreč treba vzeti čas, ko si ga vzameš, pa ne moreš ven. Nazadnje sem tako na primer ustvarjal eno sliko pol leta. Gre za odlično sprostitev, ko možgane daš malo na pavzo.

Kako si se znašel v radijskih vodah?

V bistvu tako, da so me enega lepega popoldneva po oddaji Znan obraz ima svoj glas poklicali z enega radia in me povabili na kavo, kjer so me vprašali, če me zanima sodelovanje. Sprva si sicer nisem predstavljal, da bom delal na radiu, ampak po eni strani sem si tega želel, ker sem si predstavljal, da je to en super kolektiv, ki se pri svojem delu zabava. Nisem sicer mislil, da moraš tako zgodaj vstajati, ampak na koncu sem sprejel to ponudbo in definitivno mi ni žal. Dobil sem ogromno novih izkušenj, se marsikaj novega naučil, pa tudi dal nekaj od sebe, zlasti v smislu zabavanja ljudi. Radio je ena zelo lepa izkušnja v mojem življenju. 

Kakšno je delo na radiu, kakšen je tvoj urnik? Je naporno, ali noro zabavno, kot se zdi, ko te poslušamo?

Delo na radiu je zabavno v smislu, da se vsak dan zgodi nekaj novega, nikoli ni en dan enak drugemu. Sprva sem na radiu delal zjutraj, potem nekaj časa popoldan, pa dopoldan, zdaj pa imam svojo oddajo popoldan, s čimer sem zelo zadovoljen. Na nek način sam sebi odgovarjam. Po drugi strani je super, če imaš še sovoditelja, ker je lahko malo bolj zabavno.

promocijska fotografija

Kaj pa televizija? Imaš tudi tam ambicije?

Imel sem včasih tudi želje po televiziji, mogoče me to še čaka. Šel sem na nekaj castingov, ampak se nikoli nismo mogli dogovoriti okoli financ. Moram pa priznati, da me malo mika, ampak nikoli ne veš, kako se bo obrnilo. Hkrati pa me zdaj mikajo tudi druge stvari, predvsem okoli organizacije dogodkov, kjer so se mi v zadnjem času odprla vrata.

Glasba ti je bila položena v zibelko, prihajaš namreč iz glasbene družine. Kako je bilo odraščati v glasbenem okolju?

Da, mama je pela v country bendu in kakor se spomnim, je tudi oče poslušal zelo dobro glasbo. Odraščal sem z dobrim rockom, zares dobro glasbo. In za to izkušnjo sem resnično hvaležen, ker mi je dalo neko glasbeno širino. 

Si od malega tudi sam želel postati glasbenik? Kakšen si bil kot otrok? Kaj si najraje počel?

Na neki točki sem začel igrati saksofon, ki sem ga igral 5 let. Ampak so mi v glasbeni šoli malo ubili voljo, ker sem začel malo improvizirati, profesor pa nad tem ni bil najbolj navdušen. Ampak vseeno sem kar z mamo precej dosti nastopal. Potem pa sem pustil saksofon in sem po naključju spoznal fante, ki so imeli bend. Povabili so me na avdicijo, kjer se nisem dobro odrezal, ampak so me vseeno sprejeli medse, nakar smo začeli igrati metal. To mi je odprlo novo obzorje in od takrat naprej se ukvarjam z glasbo. 

Sicer veliko poslušaš glasbo? Kje pa jo najraje poslušaš? Doma, v avtomobilu, med športom?

Glasbo redno poslušam, ker mi to veliko pomeni. Glasba je zame sprostitev, moja terapija in kadarkoli se vozim kam, ni časa za pogovore, ker večino časa poslušam glasbo. Tako kot tudi na sprehodu ali med telovadbo. Glasba je zame ena taka stvar, brez katere si ne predstavljam živeti.

promocijska fotografija

Katera glasbena zvrst pa ti je najljubša?

Definitivno metal, rock, hard rock. Tu sem doma. Rabim nekaj tršega. Vso to agresijo, ki jo spremljam prek medijev, na nek način dam ven s tem, da poslušam na nek način agresivno glasbo. 

Vse glasbene zvrsti še bolj zaživijo na brezžičnih slušalkah Huawei FreeBuds 5i. Nudijo namreč glasbeno izkušnjo visoke ločljivosti, kar dokazuje certifikat Hi-Res za brezžični zvok. Brezhiben prenos in reprodukcijo zvoka zagotavljajo zmogljive strojne komponente, programski algoritmi, podpora zvočnega kodeka LDAC ter več izenačevalnikov, ki se ujemajo s širokim naborom različnih glasbenih slogov. Učinki več izenačevalnikov (Multi-EQ) nudijo preprosto prilagajanje zvoka, na primer z izborom načina z bolj izraženimi nizkimi (basi) ali visokimi toni. Na ta način bodo skladbe zvenele neokrnjene ob doseženi optimalni izkušnji poslušanja, ki je skladna z uporabnikovim glasbenim okusom.

Nam zaupaš svojih 5 najljubših domačih in 5 najljubših tujih skladb?

Domače so: Siddharta – Samo edini, Martin Krpan – Od višine se zvrti, Lačni Franz – Čakaj me, Big Foot Mama – Črn tulipan, Mi2 – Zbudi me za 1. maj. 

Tuje: Genesis – Land of confusion, Metallica – Master of puppets, Bullet for My Valentine – Waking the demon, Audioslave – Gasoline, Linkin Park – Lost in the echo. 

Uporabljaš tudi najnovejše brezžične slušalke Huawei FreeBuds 5i. Kako bi jih ocenil?

Moram priznati, da so zelo dobre, sploh, ker je cena zelo ugodna. Gre torej za super razmerje med ceno in kakovostjo. Slušalke so me pozitivno presenetile, redko kdaj me kaj tako impresionira kar se tiče zvoka. Na lestvici s 5 zvezdicami bi jim dal 5 zvezdic!

Slušalke so podedovale izredne zmogljivosti in dizajn brezžičnih ušesnih čepkov družine FreeBuds. Uživali boste v vrhunski kakovosti zvoka ob raznolikih načinih aktivnega odpravljanja hrupa (ANC) in nastavitvah izenačevalnika zvoka (EQ) ter brezhibnem preklapljanju med dvema napravama, s katerima so lahko sočasno povezane. Ušesni čepek slušalk Huawei FreeBuds 5i tehta vsega 4,9 grama, kar je poleg zasnove jamstvo udobja tudi med dolgotrajnim nošenjem.

Kje vse jih uporabljaš?

Uporabljam jih doma, za telefonske pogovore, ko se sprehajam, načeloma mi olajšajo življenje na vsakem koraku.

Ilka Štuhec, naša najhitrejša smučarka je ambasadorka podjetja Huawei in zadovoljna uporabnica njihovih izdelkov. Med potmi na smučiščih se nemalokrat sprošča prav z glasbo , ki jo posluša preko brezžičnih slušalk FreeBuds 5i.

Ilka Štuhec, naša najhitrejša smučarka je ambasadorka podjetja Huawei in zadovoljna uporabnica njihovih izdelkov. Med potmi na smučiščih se nemalokrat sprošča prav z glasbo , ki jo posluša preko brezžičnih slušalk FreeBuds 5i.

promocijska fotografija

Si preizkusil tudi funkcijo odpravljanja hrupa?

Dejansko sem preizkusil in to mi je zelo pomembna funkcija, sploh če se nahajam v glasni okolici, na primer na trgu, na avtobusu, ob prometnih cestah in podobno. Preverjeno deluje zelo dobro. 

Da bi bil zvok čist in nedotaknjen ob minimalnem vplivu okolice, slušalke Huawei FreeBuds 5i učinkovito pasivno dušijo visokofrekvenčni hrup. Opremljene so s hibridno tehnologijo odpravljanja hrupa, ki presega tradicionalne sposobnosti ušesnih čepkov. Poleg hrupa iz okolice dva mikrofona zaznata tudi hrup v ušesnem kanalu, kar zagotavlja dušenje do 42 decibelov. Izbirate lahko med načini odpravljanja hrupa zelo visoko, splošno in udobno, ter učinke prilagodite okolici, kot so prometno letališče, postaja podzemne železnice, restavracija, pisarna ali hrupen dom.

Kaj pa baterija? Koliko časa zdržijo?

Priznam, da zdržijo točno toliko časa, kolikor je oglaševano – 28 ur. Običajno, ko poslušam glasbo ali ko se pogovarjam, me zmoti pri nekaterih slušalkah, da jih moram polniti vsakih nekaj ur, pri Huawei FreeBuds 5i pa se mi je zdelo, kot da se sploh nikoli ne izpraznijo. 

Če skočiva še malo na druga področja, kaj sicer še rad počneš, imaš kakšen skriti hobi? S čim se še rad ukvarjaš?

Imam dva luksuzna vikenda na Pohorju, ki ju bom zdaj počasi začel oddajati. Nepremičnine so torej ena stvar, ki me zanima. Druga stvar je podvodni ribolov. S tem se precej ukvarjam, da si sam nalovim hrano in je ne kupujem. Potem pa imam še dva psa, angleška hrta, ki sem ju posvojil na Irskem. Tudi to je zame sprostitev, sprehajanje z njima. 

Ali rad potuješ? Kam si nazadnje potoval in kaj je tvoja naslednja destinacija? 

Potujem zelo rad, čeprav ne potujem veliko. Moja naslednja destinacija je Berlin, ker grem tja v sklopu enega slovenskega sejma pomagati predstavljati Slovenijo za moji punci, sestri Zalo in Julijo, članici glasbene skupine Delirij, katere sem menedžer in kjer sodelujem tudi pri produkciji. Na poti bom zagotovo koristil tudi funkcijo odpravljanja hrupa na svojih novih slušalkah, saj bom kar 9 ur potoval v eno smer z avtomobilom in na tako dolgi poti bom zagotovo poslušal tudi glasbo. Ta funkcija pa zagotovo prav pride tudi pri potovanjih z letalom. 

Imaš tudi diplomo iz arhitekture. Si kdaj kaj delal na tem področju? Oziroma imaš željo v prihodnosti?

Na tem področju nisem nikoli delal praktično nič, ker me to ni tako veselilo, kot se je sprva zdelo. Šel sem raje na glasbeno pot. 

Kakšni so kaj tvoji trenutni načrti in načrti za bližnjo prihodnost? Te čaka kakšen poseben podvig?

Imam ogromno načrtov. Posnel bom album s svojim novim bendom. Grem tudi na bolniško, ker me čaka operacija kolena. V času okrevanja bom skušal posneti album do konca. Spomladi moram tudi končati obnovo svojih dveh vikendov. V načrtu imam tudi poroko s svojo izbranko, poleti dopust, mogoče pa bova razmišljala tudi o širitvi družine.