A.B. | 31. 1. 2022, 19:14

Tina Maze odkrito o stiski pred zanositvijo: razkrila tudi, kaj je NAJPREJ storila, ko se je upokojila

Profimedia

V intervjuju za Sportklub je legendarna smučarka Tina Maze brez zadržkov spregovorila o najrazličnejših področjih svojega življenja. Dotaknila se je teme, ki je za marsikoga še vedno tabu in pojasnila, zakaj temu ne bi smelo biti tako ter spregovorila o zdravstvenih težavah, s katerimi se je soočala pred koncem svoje kariere. Razkrila je tudi, kakšno je njeno življenje zdaj in kaj je bilo tisto, kar je najprej storila, ko se je (za vedno) poslovila od tekmovalnih smučk. 

Življenje Tine Maze, ki je v svoji smučarski karieri osvojila 13 laskavih kolajn, je bilo vse prej kot umirjeno. Večino tekmovalnega obdobja jo je, kot je priznala, spremljala jeza - ki pa se je v času zmagovalnega drvenja po smučarskih strminah ni povsem zavedala. Šele, ko je smučke (za vedno) odložila v kot in se posvetila materinstvu, je spoznala, da je zdaj precej bolj umirjena kot nekoč - hkrati pa je dobila priložnost, da je začela živeti svojo nežno, ženstveno plat. Tega si namreč, kot je dejala za Sportklub, v času smučarske kariere ni mogla privoščiti. 

Sproščena Korošica je s svojim klasičnim nasmeškom dejala, da je materinstvo zdaj njena prioritetna naloga in da uživa v preživljanju časa s hčerko Anouk. Zaveda se namreč, da marsikatera mama zaradi dolgih ur v pisarnah danes nima takšnega privilegija, da bi bila lahko toliko časa s svojim otrokom, kot ga ima sama - zato je še toliko bolj hvaležna, ker se je zanjo vse izšlo tako, kot se je (kljub težavam, s katerimi se je soočala proti koncu svoje smučarske kariere). Zmage so bile, kot je dejala, čudovita stvar, a velikokrat se je morala soočiti tudi z neuspehi. Slednje pa je sprejela kot popolnoma naraven proces - ne samo v karieri, temveč tudi v življenju. Zanjo je bilo še posebej kritično leto 2006, ko je bila zaradi poteka dogodkov tako na profesionalnem kot zasebnem področju ''popolnoma sesuta''. Takrat je napočil tudi prvi pravi trenutek, ko je pomislila, da se bo za vedno poslovila od športne kariere. Odločilnega pomena je bil takrat njen odnos z nekdanjim partnerjem in trenerjem Massijem, ki jo je, kot je povedala, znal primerno motivirati za nadaljnjo borbo in (uspešne) korake. 

Nebojša Tejić/STA

Prav zaradi tega, ker se je sama soočala s kriznimi obdobji in duševno stisko, je poudarila, da tovrstna tema ne bi smela biti tabu in da bi se o njej moralo govoriti več. ''Stiske so bile stalno prisotne. Morda ni prav, da se o tem javno ne govori. O tem bi se namreč morali dokaj odkrito pogovarjati. O tem sem razmišljala že med kariero. Predvsem v zadnjih letih sem znala povsem odkrito govoriti o tem. Tudi pred mediji. To je pošteno in pravilno. Zatiskanje oči lahko privede do izkrivljenih podob. Življenjska realnost pač niso le lepe stvari,'' je povedala. 

Športnica, ki se je poslovila na vrhuncu svoje kariere, je podrobneje razkrila tudi takratno obdobje svojega življenja in pojasnila, da je njena končna odločitev padla potem, ko je v bolnišnici izvedela, da ima benigni tumor na maternici - ob tem pa si je že močno želela zanositi. Jasno ji je postalo, da bo od tistega trenutka dalje morala več pozornosti nameniti počitku, saj je bilo njeno telo že preveč izčrpano, kar se je kazalo tudi z menstrualnimi cikli na 14 dni. Zato je na FIS naslovila vprašanje, ali lahko uveljavi status poškodovane športnice, a so jo zavrnili. ''Pri FIS so temu nasprotovali. Dejali so mi, da mi za čakanje ne pripada status poškodovanega smučarja,'' je razkrila Maze in nadaljevala: ''Upala sem, da bo prišlo do spremembe. V tem primeru bi na Zlati lisici nastopila kot članica prve jakostne skupine. Takrat sem se poigravala z mislijo o podaljšanju kariere. Še naprej bi smučala in morda ob tem, takšna je bila želja, zanosila. Toda pri FIS so bili neomajni. Tudi na športnem razsodišču v Lozani sem ostala praznih rok. Še danes trdim, da je to krivično in nepošteno do ženske, ki želi zanositi. Predvsem v času, ko imajo mnoge ženske težave z zanositvijo.''

7.1.2017 se je Tina Maze uradno upokojila, kmalu zatem pa je tudi zanosila. Prva stvar, ki jo je storila, potem, ko se je poslovila od snežnih strmin, je bilo, kot je šaljivo dejala, spanje do poldneva. Ko zdaj gleda nazaj na svoje življenje in karierno pot, je zadovoljna, a vseeno ostaja kritična. Čeprav se zaveda, da je dosegla ogromno, je namreč še vedno prepričana, da ni izkoristila celotnega potenciala. 

Več si lahko preberete TUKAJ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.