19. 8. 2018, 12:25 | Vir: STA

Tla na indonezijskem otoku Lombok se še niso umirila

profimedia

Indonezijski otok Lombok, ki si še ni opomogel od tresenja tal 5. avgusta, sta po jutranjem potresu z magnitudo 6,3 danes zvečer po krajevnem času stresla še dva močna potresna sunka. Po podatkih ameriškega seizmološkega centra USGS je imel prvi magnitudo 6,9, po podatkih indonezijskih oblasti pa 7,0. Kmalu je sledil še sunek z magnitudo 5,9.

Žarišče močnejšega večernega sunka je bilo približno 20 kilometrov pod površjem Zemlje okoli pet kilometrov južno od mesta Belanting town v okrožju Vzhodni Lombok, navedbe USGS povzema francoska tiskovna agencija AFP. Opozorila pred cunamijem niso izdali.

Nova potresna sunka sta med prebivalci sprožila paniko, o novi škodi ali žrtvah pa za zdaj ne poročajo.

Prebivalec otoka Lombok Agus Salim je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da ga je večerno tresenje tal zbudilo. "Potres je bil neverjetno močan. Vse se je treslo," je dejal.

Tiskovni predstavnik indonezijske agencije za naravne nesreče Sutopo Purwo Nugroho pa je tvitnil, da je na večjem delu otoka po večernih potresnih sunkih prišlo do izpadov električne energije.

Že pred tem je davi po lokalnem času otok stresel potres, ki je imel po podatkih USGS magnitudo 6,3. Pri tem so se porušile zgradbe, poškodovane v številnih potresnih sunkih v zadnjem času. Sprožilo se je tudi nekaj plazov, med drugim v narodnem parku na gori Rinjani, kjer je v potresu konec julija za nekaj časa obtičalo več sto pohodnikov. Narodni park je odtlej zaprt.

Potres, ki je priljubljeni turistični indonezijski otok z magnitudo 6,9 stresel 5. avgusta, je zahteval več kot 460 smrtnih žrtev, 7800 ljudi je bilo ranjenih, 417.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Teden dni prej je otok stresel sunek z magnitudo 6,4, ki je zahteval 17 žrtev.

V Indoneziji so potresi sicer pogosti, saj država leži na geološko najbolj aktivnem območju na Zemlji, tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.