A. Ko. | 17. 3. 2022, 21:01

So Rusi s tem povozili še zadnjo humano sled?

Iz Ukrajine je zaradi vojnih razmer doslej pobegnilo tri milijone ljudi.

Profimedia

Ruske vojaške sile so napadle novo zatočišče v Mariupolju, v katerem so se skrivali ukrajinski civilisti, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno. Medtem predstavnico najbolj humanitarne države v ukrajinski krizi na prestižnem dogodku okronali za miss sveta.

Pred nekaj urami so Rusi v letalskem napadu razstrelili gledališče v obleganem Mariupolju, ki je postal eden od pomembnih lokalnih zavetišč za tamkajšnje lokalne prebivalce. Nad stavbo, kjer so se namestile mnoge ukrajinske družine, so izobesili opozorilni napis "otroci" v stavbi, ki so ga po poročanju CNN ruski vojaki tudi lahko videli iz zraka.

V napadenem gledališču v Mariupolju v Ukrajini naj bi se skrivalo okoli 1300 ljudi, med njimi so bile ženske in otroci, poroča CNN.

Poskuse, da bi preživele v napadu izvlekli iz ruševin uničenega gledališča, po besedah tamkajšnjih oblasti ovirajo popoln zlom socialnih služb v mestu in nevarnost nadaljnjih ruskih napadov. "Ljudje sami pospravljajo ruševine. Reševalne akcije ni, ker vse službe, ki naj bi reševale ljudi, jih zdravile in jih pokopavale, ne obstajajo več," je za ukrajinsko televizijo povedal Sergiy Taruta.

Poljska kot simbol humanitarne pomoči

Od vseh držav Evropske unije je vojna v Ukrajini najbolj zaznamovala Poljsko. Od začetka ruske invazije, 24. februarja, je bilo v Ukrajini ubitih najmanj 2.400 civilistov. Iz države je doslej pobegnilo tri milijone ljudi. 

Poljaki so v zadnjih treh tednih po državi namestili okoli dva milijona ukrajinskih beguncev, v Varšavi se je po poročanju Dnevnika zaradi tega prebivalstvo povečalo za 15 odstotkov. Že pred vojno je na Poljskem živelo več kot milijon ukrajinskih priseljencev in v prvih deset dneh vojne se jih je, kot so našteli poljski mejni organi, 217.000 šlo borit v domovino.

V nedeljo je strahovit ruski raketni napad na veliko ukrajinsko vojaško bazo Javoriv potekal samo 16 km od poljsko-ukrajinske meje.

Kri ni voda: Poljakinja nova miss sveta, navdušena nad prostovoljnim delom

V času zaostrenih razmer v Ukrajini in le nekaj ur pred ruskim napadom na gledališče v Mariupolju, je v Portoriku potekalo 70. tekmovanje za miss sveta. Z nazivom najlepše Zemljanke so okronali 23-letno Poljakinjo Karolino Bielawsko.

Kaj trenutno vemo o njej? Vpisana je na magisterij iz managementa, v prihodnosti pa bi se želela posvetiti tudi doktorskemu študiju, poroča 24ur.com.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MISS WORLD 2022 (@karolinabielawska)

Svetlolaska se preživlja kot model, v prostem času uživa v plavanju in potapljanju ter igranju tenisa in badmintona. V prihodnosti si želi postati motivacijska govornica in je navdušena nad prostovoljnim delom, med svoje najljubše filme pa uvršča francosko dramo Prijatelja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol