20. 3. 2022, 16:02 | Vir: STA

Pozor, če TO počnete v naravi, vas lahko doleti denarna kazen!

Slika je simbolična.

Bobo

Gasilci so izdali pomembno opozorilo, kršitelje pa bo udarilo po denarnici.

Te dni nas razveseljuje sončno vreme, ki je napovedano tudi za ves prihodnji teden, kar bo zagotovo marsikdo s pridom izkoristil. Vendar pa suho vreme, ki traja že nekaj časa in se bo s sončnim vremenom še stopnjevalo, predstavlja tudi veliko požarno nevarnost.

Pristojni zato ponovno opozarjajo, da je bila na območju celotne države, razen tam, kjer je še snežna odeja, 14. marca razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, zaradi česar je kurjenje v naravnem okolju prepovedano. Kljub opozorilom so policisti Policijske uprave Ljubljana samo vikendom obravnavali devet primerov ognja v naravnem okolju. Na srečo ni bilo večje materialne škode, kršitelje pa čaka prekrškovni postopek. Višina globe za fizične osebe se sicer giblje med 200 in 600 evri.

Med drugim je zagorelo na travniku ob Letališki cesti v Ljubljani. Posredovali so ljubljanski poklicni gasilci, ki so pogasili posamezna žarišča in pregledali okolico. Pogorelo je okoli 300 kvadratnih metrov suhe trave. Na Viru v občini Domžale pa je danes gorela trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov, požar so tamkajšnji gasilci že pogasili.

Policisti svetujejo, da ko v naravi zagori, ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi, kot so voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja in podobno. Če pa požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno in o požaru takoj

Na PU Ljubljana pozivajo tudi, naj o primerih, ko opazimo kurjenje v naravi, druga podobna malomarna dejanja ali ob požarih opazimo osebe, ki bi lahko požare netile tudi namerno, takoj obvestimo policijo na številko 113 ali anonimno na številko 080 1200. Ob tem naj bomo pozorni tudi na videz oseb, morebitna vozila, s katerim so se odpeljali, in smer njihovega gibanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.