20. 9. 2021, 08:20

»To ni umetnost, to ni kultura!« V Madridu glasni protesti proti bikoborbam

Profimedia

Pred prizoriščem Las Ventas v Madridu so se pretekli vikend odvijali protesti proti bikoborbam, ki so navkljub kritikam iz vseh koncev sveta, še vedno del španske tradicije.

Stotine protestnikov se je zbralo v Madridu, proteste pa je organizirala politična stranka PACMA, ki se primarno bori za pravice živali. Protestniki so se sprehodili po ulicah španske prestolnice, mahali z zelenimi ruticami in vzklikali »mučenje ni umetnost, mučenje ni kultura« in »ustavite mučenje, to ni kultura«.

Profimedia

Bikoborbe so sicer prepoznavna španska tradicija, ki pa vsako leto bolj in bolj izgublja podporo javnosti. V anketi, ki so jo izvedli lansko leto, se je pokazalo, da le še okoli 18 odstotkov Špancev podpira ohranjanje te krvave tradicije.

V isti anketi je 46,7 odstotkov vprašanih podpiralo zakonsko propoved bikoborb, je pa kar 34,7 odstotka vprašanih izjavilo, da sicer ne podpira bikoborb, prav tako pa se ne bi odločili za popolno prepoved.

Polemična debata o bikoborbah se sicer v Španiji odvija že zadnjih 20 let in iz leta v leto postaja vedno bolj kontroverzna tematika. Leta 2010 je vlada v Kataloniji že poskušala prepovedati bikoborbe, a je nato leta 2016 španska vlada zavrnila to odločitev, ko so na španskih sodiščih odločili, da so bikoborbe del španske kulturne dediščine in bi zato morale biti zaščitene.

Lobiji, ki želijo ohraniti bikoborbe, so lansko leto vložili prošnjo, da bi organizacija UNESCO bikoborbe zavarovala pod konvencijo o varovanju kulturne dediščine, a je UNESCO prošnjo zavrnil.

»Ne morem verjeti, da se to v 21. stoletju še vedno promovira in podpira z javnim denarjem, ko pa je znano, da je večina ljudi danes proti bikoborbam,« je za tuje medije povedala protestnica Natalia Rodriguez.

Profimedia

V Španiji dobrobit živali ni zakonsko regulirana, problem pa je tudi, da so v avtonomnih regijah, kjer imajo sprejeto zakonodajo za zaščito dobrobiti živali, bikoborbe iz teh zakonov izključene. »Povedano drugače, prepoznajo, da živali lahko trpijo, istočasno pa imajo to izjemo,« se čudi Cristina Garcia, odvetnica pri organizaciji PACMA, ki je med protesti tudi spregovorila za tuje medije.

Protestniki zahtevajo popolno prepoved bikoborb, prakso pa označujejo za »krvavo dejanje, ki očrni podobo celotne države.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.