5. 8. 2021, 17:38

To so glavni razlogi, da se številni Slovenci še vedno ne želijo cepiti

Shutterstock

NIJZ je v najnovejši spletni raziskavi o vplivu pandemije covida-19 na življenje med drugim ugotavljal razloge, zakaj se številni Slovenci ne želijo cepiti. Med razlogi prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov, ugotovili pa so tudi visok delež oseb z vsaj eno zdravstveno težavo po preboleli okužbi.

Raziskavo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o vplivu pandemije covida-19 na življenje ljudi v Sloveniji SI-PANDA izvajajo na vzorcu oseb, starih med 18 in 74 let, ki so člani spletnega panela, poteka pa od 4. decembra, v devetnajstih ponovitvah. 14. val raziskave je potekal od 6. do 9. julija 2021 na vzorcu 1019 odraslih oseb.

Raziskava kaže na velik delež oseb, ki so še najmanj en mesec po prebolelem covidu-19 imele vsaj eno zdravstveno težavo. Delež oseb, ki so imele eno zdravstveno težavo, se v zadnjih štirih valovih raziskave giblje med 49,6 do 58 odstotkov. Dve težavi je imelo med 12,5 in 17,2 odstotka oseb, pet ali več težav pa okoli 10 odstotkov. Najpogosteje navajajo slabo počutje, utrujenost ter pomanjkanje energije.

Med glavnimi razlogi, zakaj se osebe ne nameravajo cepiti proti covidu-19, prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju (73,6 odstotka), skrb za dolgoročni vpliv na zdravje (63 odstotkov) in zaskrbljenost, da cepivo ni varno (52,4 odstotka). Dobra petina anketiranih oseb je navedla, da po njihovem mnenju novi koronavirus ne predstavlja tveganja za njihovo zdravje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.