15. 1. 2022, 14:31

To so NAJBOLJŠI potni listi za potovanja: kako se nam godi s slovenskim?

Profimedia

Britanska pravna pisarna Henley & Partners je pred kratkim opravila raziskavo o uporabnosti potnih listov in prišla do zaključka, da potna lista Japonske in Singapurja omogočata dostop do največjega števila držav na svetu brez vizuma. Slovenci smo se s slovenskim potnim listom - v primerjavi z lanskim letom - povzpeli za stopničko višje in zasedli 10. mesto. 

V britanski pravni pisarni Henley & Partners so raziskavo o uporabnosti potnih listov opravili s pomočjo podatkov Mednarodnega združenja za zračni transport (IATA), ki omogoča vpogled v informacije o tem, koliko držav lahko obiščejo imetniki določenih potnih listov in kakšne so ob tem vizumske omejitve. Ob tem niso bile upoštevane trenutne covidne omejitve. 

Slovenski potni list je bil lani - glede na omenjeno raziskavo - na 11. mestu, letos pa se je povzpel eno mesto višje ter tako skupaj z latvijskim in estonskim zasedel 10. mesto. To pomeni, da lahko osebe s potnimi listi omenjenih treh držav brez vizuma potujejo v kar 181 držav po svetu. Potni list naših sosednjih držav Italije, Avstrije in Madžarske zasedajo višje mesto, medtem, ko se je hrvaški potni list glede na možnosti potovanj po svetu brez vizuma uvrstil nižje. 

Najboljša potna lista sta - tako kot lani - japonski in singapurski, njihovi imetniki pa lahko brez vizuma prestopijo kar 192 meja različnih držav po svetu. Sledita jima nemški in južnokorejski potni list, ki omogočata potovanja brez vizuma v 190 držav. 

Profimedia

Na dnu lestvice so pristali afganistanski, sirski in iraški potni list, ki brez vizuma dovoljujejo potovanja v manj kot 30 držav po svetu. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ