A. Ko. | 13. 3. 2022, 12:58

Toliko naj bi angleška vlada plačala tistim, ki bodo ukrajinskim beguncem ponudili zatočišče!

Profimedia

Angleški minister za stanovanjsko politiko, Michael Gove, je predlagal, kje vse bi lahko nastanili ukrajinske begunce in Angležem ponudil plačilo za njihovo namestitev. 

Vsa gospodinjstva, ki bi se odločila za namestitve pribežnikov iz Ukrajine, bi po besedah ministra prejela 350 funtov na mesec, kar je približno 418 evrov. Znesek Gove opisuje kot plačilo "v zahvalo" za pomoč, če odprejo svoje domove za ljudi, ki bežijo pred vojno in nevzdržnimi razmerami.

Minister po poročanju BBC celo razmišlja, da bi tudi sam ponudil sobo beguncu v okviru pomoči "Homes for Ukraine". Kot pojasnjuje je takšna pomoč nahitrejši način, da ljudje ubežijo nevarnosti na evropskih ulicah.

Na vprašanje, ali bi sprejel ukrajinskega begunca v svoj dom, je minster Gove odgovoril: "Da."

Profimedia

Gove je v BBC-jevem nedeljskem jutranjem programu pojasnil, da vlada razmišlja tudi o uporabi domov in posesti, ki so jih zaplenili ruskim oligarhom, v "humanitarne namene". Dejal je, da obstaja "precej visoka zakonska meja" za odobritev takšnega dejanja - in dejal, da to ne bi pomenilo "trajne zaplembe" -, ampak bi uporaba prenehala s koncem sankcij.

Med tem se število beguncev, ki so zaradi ruske invazije pobegnili iz Ukrajine, veča iz dneva v dan in se trenutno giblje pri številu 2,5 milijona ljudi, kar je so Združeni narodi poimenovali kot najhitreje rastočo begunsko krizo po drugi svetovni vojni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol