23. 10. 2019, 11:00 | Vir: STA

Top 10 slovenskih blagovnih znamk na nečastnem seznamu Ekologov brez meja!

profimedia

V sklopu globalne čistilne akcije World Cleanup Day, ki je potekala septembra, je okoljska mreža Break Free From Plastic znova naredila popis blagovnih znamk odpadkov. Na seznamu največjih onesnaževalcev so se znašle svetovno poznane blagovne znamke Coca Cola, Nestle in Pepsi, so sporočili Ekologi brez meja, ki so popis opravili tudi v Sloveniji.

Drugi popis blagovnih znamk je v 51 državah, tudi v Sloveniji, potekal 21. septembra. V 484 popisovalnih akcijah je bilo pregledanih več kot 470.000 kosov odpadkov. Za največje onesnaževalce so se že drugo leto zapored izkazale najbolj poznane blagovne znamke, ki se na plastično krizo večinoma odzivajo z napačnimi rešitvami, so ocenili Ekologi brez meja.

Med top deset so se tako uvrstila še podjetja Mondelez International, Unilever, Mars, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Phillip Morris in Perfetti Van Melle.

V Sloveniji je popis potekal v organizaciji Ekologov brez meja.

Najpogosteje najdeni odpadki na izbranih lokacijah popisa sodijo v kategorijo tobačnih izdelkov, kar se sklada tudi s popisom akcije Čista obala. "Posebej zaskrbljujoče je spoznanje, da v naravi pogosto najdemo embalažo tobačnih izdelkov, ne le cigaretnih ogorkov," so izpostavili.

Med podjetja z največ odpadki na lokacijah popisa se je letos zvrstilo kar šest podjetij, ki so bila identificirana tudi v lanskem, prvem tovrstnem popisu.

Lestvico top slovenskih deset sestavljajo Pivovarna Union Laško, McDonald's, Red Bull, Mars, Coca Cola, Fructal, Mercator, Dana, Ferrero in Petrol.

Večina najdenih odpadkov je bila iz enoslojne embalaže, namenjene tobačnim in prehranskim izdelkom. Najpogosteje določljive vrste plastike so bile LDPE, PET in PP, za razliko od lanskega leta pa je bilo kar nekaj embalaže iz PVC plastike, ki velja za eno najbolj strupenih plastik.

Okoljevarstveniki ob tem opozarjajo, da brez sodelovanja vseh naštetih podjetij plastične krize in negativnega vpliva na podnebne spremembe ne moremo zajeziti. Gibanje Break Free From Plastic, katerega člani so tudi Ekologi brez meja, tako poziva proizvajalce, da zmanjšajo uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, preoblikujejo sisteme in prevzamejo odgovornost za onesnaževanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.