15. 11. 2020, 18:32 | Vir: STA

Toskana in Kampanija rdeči, Furlanija - Julijska Krajina iz rumene v oranžno cono

profimedia

Italijanski deželi Toskana in Kampanija sta zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom od danes rdeči. Tako sta se pridružili petim deželam, kjer morajo ljudje ostati doma, izjema je le odhod na delo ali v trgovino. Predvsem v Neaplju so zato številni soboto izkoristili za še zadnje opravke in sprehode.

Množično sprehajanje ob obali v Neaplju dan pred ustavitvijo javnega življenja je ujezilo tamkajšnje oblasti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Mesto je zaradi hitrega naraščanja števila okužb in vse večje obremenjenosti bolnišnic v pandemiji preskočilo oranžno stopnjo ogroženosti ter iz najnižje rumene prešlo neposredno v najvišjo rdečo stopnjo.

Na "rdečih območjih" v Italiji morajo ljudje večinoma ostati doma, izjema je le odhod na delo ali v trgovino. Kdor se nahaja zunaj doma, mora pri sebi imeti dokument, v katerem so navedeni utemeljeni razlogi za odhod od doma. Bari, restavracije in trgovine z nenujnim blagom morajo biti zaprti, odprte ostajajo trgovine z živili in lekarne. Šolanje na teh območjih poteka na daljavo.

V novem valu pandemije so trenutno poleg Kampanije in Toskane rdeče še Južna Tirolska, Lombardija, Piemont, Dolina Aoste in Kalabrija, tako da stroge omejitve veljajo za okoli 26 milijonov od skupno 60 milijonov Italijanov.

Še tri dežele - Marke, Emilija - Romanja ter Sloveniji najbližja Furlanija - Julijska Krajina - pa so zaradi širjenja okužb danes iz rumenih postale oranžne. Na oranžnih območjih je odhod z doma dovoljen, ni pa dovoljeno potovanje v druge kraje ali dežele. Izjema velja za odhod na delo.

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 33.979 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nekoliko manj kot v soboto, ko so jih potrdili 37.255. V zadnjih 24 urah je covidu-19 podleglo 546 ljudi, dva človeka več kot dan prej, skupno pa doslej 45.229. V italijanskih bolnišnicah se trenutno zdravi 32.047 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 3.422 potrebuje intenzivno nego, je še sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.