3. 2. 2021, 20:36 | Vir: STA

Tožilstvo zaradi prevzema Etre vložilo obtožnico proti Stojanu Petriču

Bor Slana/STA

Specializirano državno tožilstvo je na koprsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper pet fizičnih oseb, med drugim tudi zoper lastnika Kolektorja in direktorja časnika Delo Stojana Petriča, so za spletni portal Siol potrdili na specializiranem državnem tožilstvu. Petriču in četverici soobtoženih očitajo zlorabo položaja pri prevzemu družbe Etra.

Na tožilstvu so pojasnili, da so v ponedeljek na koprsko okrožno sodišče vložili obtožnico zoper pet fizičnih oseb zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pomoči pri prej omenjenem kaznivem dejanju.

Kolektor je družbo Etra 33, danes Kolektor Etra, ki proizvaja energetske transformatorje, kupil leta 2010. Takrat je idrijska skupina postala njena 75-odstotna lastnica.

Preberite še: Kdo je Stojan Petrič?

Slovenska tiskovna agencija je za odziv na obtožnico zaprosila Petriča. Pred dvema letoma so sicer v idrijskem koncernu za STA pojasnili, da je Etro 33 leta 2010 prodala družba Sarini, pri tem pa sta večinski delež kupili družbi Kolektor Group in FMR iz koncerna Kolektor, manjše deleže pa so kupile družbe Torion v lasti Tomaža Kmecla, Energotrans v lasti Petra Novaka in Transing. Družba Kolektor Group je ob tem po navedbah idrijskega koncerna posojilo "kot strateškemu solastniku" zagotovila samo družbi Transing, ki da je posojilo vrnila.

Ker pa je Transing, tako pravijo v Kolektorju, leta 2011 zašel v likvidnostne težave, je bil svoj delež v Etri 33, danes Kolektor Etri, primoran prodati. Deloma ga je odkupil Kolektor Group in ga po isti ceni prodal naprej, deloma pa so ga neposredno od Transinga kupili družbeniki Kolektor Etre.

V Kolektorju tako pravijo, da koncern svojega 75-odstotnega deleža Kolektor Etre ni prodajal, ampak ga je v celoti ohranil. Kmecl in Novak sta po njihovih navedbah poslovni delež v Etri pridobila leta 2010 neposredno od Sarinija, leta 2011 ob prodaji Transingovega deleža pa so deleže v Etri pridobili nekateri direktorji in vodilni v Kolektorju, a po enaki ceni, po kateri je delež prodajal Transing.

Navedli so še, da nobena družba iz koncerna pri tem ni dala nobenega posojila družbama Torion in Transing ali drugim fizičnim in pravnim osebam, katerih dejanski lastniki ali direktorji so bili takratni ali sedanji direktorji v koncernu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.