9. 1. 2021, 04:57 | Vir: STA

Tragična zgodba iz ljubljanske porodnišnice

Simbolična fotografija.

Tamino Petelinšek/STA

V ljubljanski porodnišnici so do sedaj obravnavali že 500 nosečnic pozitivnih na novi koronavirus, od tega so jih 12 zaradi zapletov sprejeli na infekcijsko kliniko. Po poročanju POP TV je ena zaradi hudih zapletov ob covidu-19 konec decembra umrla. Otroka so s carskim rezom rešili.

V ljubljanski porodnišnici so do sedaj obravnavali že 500 nosečnic pozitivnih na novi koronavirus, od tega jih je 80 rodilo kmalu po okužbi, vsaj 80 pa po že preboleli bolezni covid-19. Predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo porodnišnice Ljubljana Gorazd Kavšek je za POP TV pojasnil, da večina nosečnic okužbo preboleva z blagimi simptomi in brez večjih težav.

Obstaja pa skupina nosečnic s kroničnimi boleznimi, na katere okužba s koronavirusom vpliva. Nosečnost in porod se sicer večinoma iztečeta pozitivno, okoli pol odstotka nosečnic pa zaradi covida-19 potrebuje intenzivno zdravljenje. V zelo redkih primerih pa se lahko bolezen konča tudi z najslabšim možnim izidom, je poročala televizija.

V UKC Ljubljana so do sedaj imeli 12 nosečnic, ki so jih sprejeli na infekcijsko kliniko. V takih primerih, ko je nosečnica v kritičnem stanju in visoko noseča, se zdravniki - če ocenijo, da bi bilo več koristi, če se otrok rodi prej - odločijo za carski rez. Kavšek pojasnjuje, da iščejo koristi tako za nosečnico kot za otroka.

Otroci, ki so se rodili nosečnicam, pozitivnim na novi koronavirus, so načeloma dobro, težave imajo le morda zaradi prezgodnjega poroda. Novorojenčki ostanejo po porodu skupaj s porodnico, pa tudi dojenja ne odsvetujejo, je za POP TV pojasnil Kavšek in dodal, da so njihove izkušnje dobre.

Stopnja zapletov pri nosečnosti namreč ni bistveno višja kot pri enako stari ženski populaciji, lahko pa nosečnost v nekaterih segmentih predstavlja majhno dodatno tveganje v celotni zgodbi, je še pojasnil Kavšek. Čeprav je primerov, ki se končajo tragično, izredno malo, pa je covid-19 konec decembra vseeno terjal življenje mlade nosečnice oziroma mamice.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so za POP TV potrdili, da so lani po premestitvi iz regionalne bolnišnice obravnavali nosečnico, ki se ji je stanje po sprejemu poslabšalo in pri kateri kljub daljšemu intenzivnemu zdravljenju iztek ni bil pozitiven. Zaradi varstva osebnih podatkov in pietete na vprašanja o pacientki brez soglasja svojcev sicer ne smejo odgovarjati.

Mateja Logar z infekcijske klinike je pojasnila le, da so nosečnico premestili z navadnega oddelka na intenzivno enoto, saj se ji je povečevala potreba po kisiku. Covid-19 je pri nosečnici potekal v hudi obliki in je ogrožal tudi plod, zato so opravili carski rez, otrok pa je danes star dober mesec. 28-letnica je kljub dolgotrajnemu intenzivnemu zdravljenju umrla.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.