16. 4. 2024, 13:33 | Promocijska objava

Trajnostne iniciative Vaider Group in združenja Jeunes Restaurateurs (JRE)

promocijska fotografija

V Parizu je 7. in 8. aprila potekalo že 50. srečanje združenja Jeunes Restaurateurs (JRE), kjer je na okrogli mizi z naslovom »Trajnostni poslovni model za prihodnost« sodeloval mag. Peter Čas, CEO Vaider Group in generalni direktor Steklarne Hrastnik ter SFS. Vaider Group je na kongresu predstavil tudi dve iniciativi, s katerima želi v partnerstvu z JRE spodbujati trajnostne prakse v gostinstvu.

Združenje JRE je združenje mladih gostincev, ki je nastalo leta 1974 v Franciji, prizadeva pa si za spodbujanje kulinarične kulture in sodelovanja različnih deležnikov v panogi. V luči tega je Vaider Group v partnerstvu z združenjem JRE razvil steklenico JRE RE ◦ water: »Projekt je izjemen pokazatelj tega, da imamo v Sloveniji čisto pitno vodo, ki ima svoje mesto tudi v najbolj prestižnih restavracijah, ki so del združenja JRE, zato je prav, da je gostom postrežena v prestižni stekleni embalaži, ki je ekološka in trajnostna,« je na okrogli mizi povedal mag. Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik in Vaider Group. V pobudi sodeluje že skoraj 400 restavracij, med njimi več kot 190 z Michelinovimi zvezdicami, iz 16 držav. »Veseli nas, da je odziv restavracij združenja JRE pozitiven, in verjamem, da je lahko ta iniciativa vzor in spodbuda tudi drugim v panogi, da začnejo uvajati podobne trajnostne in okolju prijazne prakse, ki sočasno pripomorejo tudi pri optimizaciji stroškov,« je poudaril mag. Čas.

Združenje JRE in Vaider Group pa še nadgrajujeta svoje partnerstvo. Predstavila sta namreč tudi manifest – projekt oblikovanja lažjih steklenic za premium vina, kajti embalaža vina predstavlja do 40 % ogljičnega odtisa vina. »Tu obstaja pomemben potencial za izboljšave, še posebej v premium segmentu. Z dvema steklarnama – Steklarno Hrastnik in SFS Paraćin v Srbiji – lahko Vaider Group zadovolji visoke zahteve naročnikov in ne nazadnje tudi gostov restavracij Združenja JRE,« je pojasnil mag. Čas in poudaril, da je izjemno pomembno tudi to, da so podporo tej pobudi izrazila številna izjemno priznana ter cenjena imena v vinskem sektorju. »Z manifestom želimo doseči vse deležnike v vinski skupnosti, vse od pridelovalcev in predelovalcev, distributerjev, someljejev in končnih uporabnikov do vseh drugih. S skupnimi močmi lahko tlakujemo trajnostno prihodnost vina in prepričani smo, da je projekt združenja JRE in Vaider Group korak v pravo smer,« je še dodal mag. Čas.

V Vaider Group namreč že opažajo povečan interes končnih kupcev po trajnostnih proizvodih, še zlasti če ti učinkovito dopolnjujejo izjemno kakovost in estetski videz steklenic. Omenjeni trend prepoznavajo tudi strateški partnerji in lastniki najbolj prestižnih blagovnih znamk, kar potrjuje, da bo zmožnost neprestanega inoviranja v smeri razogljičenja proizvodnje postajala ena od ključnih konkurenčnih prednosti v steklarski industriji.

Gašper Puhan, podpredsednik internacionalnega združenja JRE, je povedal: »Trajnostna in ekološka ozaveščenost je pomembna na vseh področjih našega življenja. Projekt, ki smo si ga z manifestom zastavili, je zamišljen, da poveže pomembne osebnosti iz gastronomskega in poslovnega sektorja in na dolgi rok spreminja vinsko industrijo. Steklenica, ki jo bo izdelal naš internacionalni partner Steklarna Hrastnik, ki je del skupine Vaider Group AV, bo tako že naš drugi skupni projekt, s katerim bomo opozorili na pomen trajnosti na način, da bomo razvili in ponuditi pragmatično ter estetsko rešitev.«

Manifest so podpisali: Internacionalni odbor direktorjev JRE, Gašper Puhan, Daniel Lehmann, Daniel Canzian, Hans van Manen, Peter Čas, CEO Vaider Group AG, Hrastnik1860, Renzo Cotarella, vinar in CEO Marchesi Antinori, Ronnie Janssen, Commercial SVP Domaines de Bournet-Lapostolle, Guillermo de Aranzabal Bittner, Deputy General Director La Rioja Alta S.A., Nerea Sanz, Marketing Manager Decanter, Rod Smith, Master of wine in Jancis Robinson, Master of wine, ki velja za najvplivnejšo vinsko kritičarko, kar daje manifestu še večjo težo.