24. 5. 2021, 10:41 | Promocijska objava

Trajnostno ravnanje z embalažo je ključnega pomena za zdravje planeta

Ljubljanske Mlekarne

Pri ravnanju z odpadki je ključnega pomena spodbujanje trajnostnega gospodarjenja z naravnimi viri in njihove učinkovite rabe, torej da že v izhodišču ustvarimo manj stvari, ki bi lahko končale med odpadki. Spodbujata se ponovna uporaba in recikliranje.

S trajnostnimi pristopi in proizvodnimi postopki postajajo podjetja zgled pri odgovornem ravnanju z embalažo. S svojim odnosom do okolja pomembno vplivajo na kakovost življenja in s tem zdravja družbe, usmerjene v zeleno prihodnost. Vendarle gre za prihodnje generacije, ki jih že tako zaradi uničevanja okolja, prekomernega izčrpavanja naravnih virov, onesnaževanja vodnih virov in zraka čakajo veliki izzivi.

»Ljubljanske mlekarne že vrsto let odločno korakajo po poti postopnega zmanjševanja svojega ogljičnega odtisa, saj se zavedamo, da mora prav vsako podjetje premisliti o svojih poslovnih procesih tudi z vidika okoljske odgovornosti. Prav tako imamo v okviru oddelka za kakovost vzpostavljen sektor za ekologijo. Kakovost in odgovorno upravljanje okolja hodita z roko v roki,« pravi vodja korporativnega komuniciranja Maja Kalan Pongrac in dodaja: »Od uvedbe certifikata EMAS, ki smo ga prejeli kot prvo podjetje v živilsko-predelovalni panogi, vztrajno zmanjšujemo emisije v okolje, nadzorujemo porabo naravnih virov, v proizvodnih obratih pa imamo nameščene svoje čistilne naprave in vzpostavljen premišljen sistem ločevanja odpadkov.«

Ponovna uporaba kartonske embalaže

»Okoli 85 odstotkov vseh količin, ki jih proizvedemo v obliki mlečnih izdelkov, je pakiranih v sestavljeno kartonsko embalažo. V Sloveniji jo ljudje najbolj poznajo pod imenom Tetra Pak. Plastične embalaže uporabljamo okoli 15 odstotkov. Naše blagovne znamke Alpsko, Mu, Ego so večinoma pakirane v embalažo Tetra Pak, ki jo pretežno sestavlja obnovljiv material, in tako že vrsto let pomaga manjšati vpliv podjetja na okolje. Kartonska embalaža je preprosta za recikliranje, oznaka FSC™ na embalaži pa zagotavlja, da je karton narejen iz lesa, pridobljenega iz odgovorno upravljanih gozdov,« poudarja Simona Papler, vodja ekologije v Ljubljanskih  mlekarnah. Slednje med drugim udejanjajo z družbeno odgovorno aktivnost S posluhom za jutri, v okviru katere poteka tudi komunikacijska akcija »Poberi svoj EGO in odMUvaj svojo plastiko«.

Svoje moči so združili s Tetra Pakom, Ekologi brez meja in Potapljaško zvezo Slovenije. Prepričani so namreč, da lahko prav vsak od nas veliko prispeva k čistejšemu okolju in ponovni uporabi odpadne embalaže. Poleg skrbnega ločevanja odpadkov doma lahko poberemo tudi odpadke v okolju in jih odnesemo do najbližjega koša za smeti. Delodajalci pa naj poskrbijo, da lahko zaposleni tudi na delovnem mestu ločujejo odpadke. Kot to počnejo v Ljubljanskih mlekarnah, kjer imajo v vsakem nadstropju poslovne stavbe miniaturne ekološke otoke, zaposlene pa o skrbi za okolje tudi redno izobražujejo.

Jogurti, sveže mleko in sladka smetana Mu ter jogurti Ego, izdelki Ljubljanskih mlekarn, so odslej na voljo v embalaži Tetra Pak® z enostavnim načinom odpiranja z enim zasukom pokrovčka. To so obenem tudi edini slovenski jogurti v Tetra Pak embalaži, ki je pretežno narejena iz obnovljivih virov. Za menjavo pokrovčka so v Ljubljanskih mlekarnah zagnali nov, sodoben polnilni stroj.

 

Ljubljanske Mlekarne