16. 1. 2019, 12:05 | Vir: STA

Tretjina uslužbencev ZN že doživela spolno nadlegovanje

profimedia

Tretjina uslužbencev Združenih narodov je v interni anketi potrdila, da so bili v zadnjih dveh letih žrtve spolnega nadlegovanja, kažejo v torek objavljeni rezultati prve tovrstne ankete v svetovni organizaciji.
 

Na anonimno anketo, ki jo je novembra preko spleta lani izvedel Deloitte, je odgovorilo 30.364 uslužbencev ZN in njegovih agencij oziroma 17 odstotkov vseh zaposlenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Največ - okoli 21 odstotkov udeležencev ankete - je kot spolno nadlegovanje navedlo zgodbe o spolnosti ali šale, ki so bile žaljive, 14 odstotkov jih je navajalo žaljive opazke glede njihovega videza, telesa ali spolnosti, 13 odstotkov pa je poročalo o nezaželenih poskusih, da bi jih vpletli v pogovor o spolnosti.

Okoli 11 odstotkov jih je izpostavilo seksualne kretnje ali govorico telesa, deset odstotkov pa je izpostavilo dotikanje, zaradi katerega jim je bilo neprijetno.

Več kot polovica primerov spolnega nadlegovanja se je zgodila v službenih prostorih, nato sledijo s službo povezani družbeni dogodki.

Dve tretjini tistih, ki so nadlegovali, so bili moški, v okoli polovici primerov pa je šlo za sodelavce. Okoli četrtina jih je bila menedžerjev ali nadzornikov.

V pismu uslužbencem ZN je generalni sekretar svetovne organizacije Antonio Guterres opozoril, da relativno majhen odziv na anketo lahko kaže "na občutek nezaupanje, nedelovanja in nekaznovanosti". Izpostavil je, da anketa kaže na stvari, ki jih je treba spremeniti, da se bodo delovne razmere v ZN izboljšale.

Februarja lani je ZN vzpostavil 24-urno pomoč zaposlenim, uvedel postopek pritožb ter specializirano preiskovalno skupino v odgovor na pritožbe zaposlenih o spolnem nadlegovanju in nasilju. Guterres je ob tem napovedal ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.