19. 6. 2020, 20:24 | Vir: STA

Trg republike v Ljubljani so tokrat povsem ogradili, a protestov niso preprečili

profimedia

Kot že več petkov tudi danes potekajo protivladni protesti. V Ljubljani je policija v celoti ogradila Trg republike. Nekaj protestnikov je ograjo prestopilo in v ograjenem delu bralo ustavo. Ker se kljub opozorilom policije niso umaknili, jih je ta fizično odstranila. Glavnina protestnikov pa se je za začetek preusmerila na Prešernov trg.

Nekaj deset protestnikov, med njimi so bili tudi nekateri znani kulturniki, je "v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja in združevanja", kot so zapisali na družbenih omrežjih, prestopilo ogrado, se posedlo na tla in na glas bralo ustavo. Še posebej glasno so opozorili na ustavno pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.

Policija jih je opozorila, da so v varovanem območju in jim dala navodilo, naj se z njega umaknejo. Protestniki, med njimi kulturnik Andrej Rozman Roza, so zahtevali pojasnila, zakaj je trg sploh ograjen. Ker se nekateri kljub opozorilom policije niso umaknili, so jih policisti ob glasnih žvižgih in skandiranju opazovalcev fizično odnesli s trga.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da so "na podlagi 56. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije na Trgu republike omejili gibanje z namenom varovanja državnega zbora, za zagotavljanje in vzdrževanje javnega reda in miru, preprečevanje izvrševanja kaznivih dejanj, zagotavljanja varnosti cestnega prometa in upoštevanja odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah".

"Pri izvedbi varovanj vedno upoštevamo trenutno znane okoliščine in pridobljene informacije v zvezi s protesti. Ker je današnji protest neprijavljen in tako brez znanega organizatorja, ki bi moral na podlagi zakona o javnih zbiranjih na protestu zagotoviti varnost udeležencev, smo temu tudi prilagodili izvedbo varovanja," so pojasnili na policijski upravi.

Na dogajanje se je s sporočilom za javnost odzvala Levica, ki je med drugim izpostavila, da se še nikoli ni zgodilo, da bi katerakoli oblast popolnoma zaprla Trg republike. "Vlada Janeza Janše je z današnjim precedensom znova pokazala svojo antidemokratično naravo," so navedli in dodali, da je "ironično, da predstavniki politične opcije, ki gradi svoj politični prestiž na zaslugah za osamosvojitev Slovenije, teden dni pred praznovanjem dneva neodvisnosti zagrajujejo prostor in odstranjujejo državljane točno s trga, kjer je bila ta samostojnost razglašena".

Več tisoč protestnikov se je zaradi ograje na Trgu republike ob 19. uri, ko je bil na družbenih omrežjih napovedan začetek, zbralo na Prešernovem trgu. Znova so bili opremljeni s transparenti in piščalkami, s katerimi so se že tradicionalno izrekali proti omejevanju svobode ter bili do kritični do vlade in korupcije. Ker je predsednik vlade Janez Janša ob komentiranju protestov govoril tudi o črnosrajčnikih, pa se jih je tokrat več obleklo v črno.

Med množico so delili tudi letake, ki pozivajo k alternativni državni proslavi 24. junija na Prešernovem trgu. Po poročanju Dela pa je policija popisala udeleženca, ki je letake delil.

Množica se je pozneje vendarle podala tudi proti parlamentu, zaradi ograje pa so se večinoma sprehodili po okoliških cestah in ulicah. Ustavili so se tudi pred poslopjem ministrstva za notranje zadeve, kjer so med drugim vladi z letaki izrekli nezadostno oceno, policiste pa s pesmijo pozvali, naj se jim pridružijo, saj da so, kot so zapisali s kredo na tla pred noge policistov, jezni na vlado, ne na policijo. Policija je sicer danes popisala več protestnikov. So pa organizatorji protestnike tudi pozivali k mirnemu shodu in naj se od morebitnih nasilnežev umaknejo.

Tudi med večernimi protestniki je bilo danes videti znane kulturnike, na enem od transparentov pa so zapisali, da umetnosti ne dajo v kulturniško jamo.

Tudi danes, kot že minule tedne, Ljubljana ni edina, kjer so potekali protesti, so se pa denimo v Mariboru in Celju zbrali v bistveno manjšem številu kot v prestolnici.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ