16. 3. 2020, 13:59 | Vir: STA

Trgovine zaradi koronavirusa spreminjajo delovni čas (drugi trgovci vabijo na splet)

profimedia

Trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas. Iz družb Hofer, Lidl, Spar in Tuš so tako sporočili, da s torkom prehajajo na skrajšan delovni čas. Trgovske družbe se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev.

Od torka bodo tako Hoferjeve trgovine, teh je po Sloveniji 87, od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro. Skrajšan delovni čas velja do nadaljnjega.

V največjem diskontnem trgovcu v državi, ki se je s hitro rastjo v zadnjih letih povzpel na tretje mesto med vsemi trgovci, javnost tudi obveščajo, da dobavna veriga poteka brez večjih posebnosti, zaposleni v logistiki in prodaji pa si prizadevajo za vnovično zadostno razpoložljivost izdelkov po močnem navalu kupcev v zadnjih dneh.

V Hoferjevem diskontnem tekmecu Lidl s torkom do preklica prav tako prehajajo na spremenjen delovni čas. Od ponedeljka do sobote bo tako 60 Lidlovih trgovin po državi odprtih od 8.30 do 18. ure, v nedeljo pa od 8.30 do 12. ure. Tudi danes bodo trgovine zaprli že ob 18. uri.

Na krajši delovni čas prehajajo tudi nekateri tradicionalni trgovci.

V Sparu so tako javnost obvestili, da bodo trgovine Interspar s torkom do preklica od ponedeljka do petka odprte med 10. in 18. uro, ob nedeljah pa med 9. in 15. uro. Trgovine Spar bodo medtem od ponedeljka do sobote večinoma odprte od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa bo v tistih, ki so na ta dan odprte, mogoče življenjske potrebščine kupiti med 8. in 12. uro.
Tudi vse trgovine Tuš bodo od torka dalje odprte po skrajšanem delovnem času. Od ponedeljka do sobote bodo tako do nadaljnjega odprte med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro. Nekatere manjše trgovine so izjema in imajo še krajši delovni čas.
V Mercatorju in tudi trgovinah Jagr za zdaj delovni čas ostaja nespremenjen. Pri Jagru kupce prosijo, naj v trgovine vstopajo v omejenem številu in samo, če so zdravi.

Trgovci se pripravljajo oz. so že pripravljeni tudi na sistem nadzorovanega vstopa v trgovine, s čimer bi omejili hkratno število kupcev v trgovini in zaščitili tako stranke kot zaposlene. Tako so povedali v Hoferju, Lidlu, Mercatorju in Tušu. Glede tega sicer čakajo na podrobnejša navodila in usmeritve države.

V Tušu pa so za STA povedali, da na blagajne trgovin nameščajo tudi zaščitna stekla. Na ta način so v nedeljo opremili 16 trgovin, danes bodo preostalih 89. Uvajajo tudi diskrecijske črte na blagajnah ter na frekventnih lokacijah že omejujejo število kupcev v trgovini.

V vseh trgovcih pa kupce pozivajo, naj vzdržujejo vsaj 1,5 metra razdalje do drugih ter upoštevajo vsa navodila glede preventivnega ravnanja v času epidemije - npr. tudi z razkuževanjem rok in uporabo zaščitnih rokavic z oddelka sadja in zelenjave.

Odprte sicer ostajajo tudi drogerije. Trgovine Drogeriemarkt so odprte s skrajšanim delovnim časom. Delujejo tudi trgovine Müller.

Iz fizičnih raje v spletne trgovine

Po zaprtju trgovin z nenujnimi izdelki po Sloveniji zaradi širjenja novega koronavirusa trgovci kupce vabijo v svoje spletne trgovine. Gotovinsko plačevanje je pri tem večinoma onemogočeno, prav tako osebni prevzemi spletnih naročil.

V trgovini s športno opremo Hervis so danes poudarili, da njihova spletna trgovina deluje nemoteno. "V takšnih časih je še posebej pomembno, da skrbimo za svoje zdravje in dobro kondicijo," so dodali ob tem. Opozorili pa so, da zaradi preprečevanja epidemije osebni prevzem v njihovih poslovalnicah zaenkrat ni mogoč. Stranke prosijo, da izberejo dostavo na domači naslov.

Športno opremo v spletni trgovini še naprej ponujajo tudi v Intersportu, prav tako samo z možnostjo dostave na dom.

Podobno so v Bigbangu izpostavili, da so zaradi zaprtja poslovalnic ukinili tudi možnost osebnega prevzema spletnih naročil. "Naš spletni center še vedno deluje 24 ur na dan, mi pa vaše naročene izdelke še vedno dostavimo v najkrajšem možnem času. V izogib širjenju virusa priporočamo, da plačilo opravite prek spleta in se izogibate plačilu po povzetju," so dodali.

V podjetju Mimovrste so na spletni strani prav tako zapisali, da so začasno zaprta vsa njihova prevzemna mesta: "Vsi, ki vas naročila že čakajo za prevzem, prosimo, počakajte, da vas sodelavci obvestijo o nadaljnjem ravnanju." Zaradi varnosti so tudi onemogočili gotovinsko plačevanje, možno je le plačilo preko spleta.

V spletni trgovini Moje-lece.si so zagotovili, da delujejo nemoteno in še naprej sprejemajo vsa naročila. "Naredili smo reorganizacijo dela in sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe, s katerimi smo zagotovili nemoteno delovanje in maksimalno varnost naših zaposlenih," so zatrdili, obenem pa na vso svojo ponudbo dajejo popust.

Dostava paketov zaenkrat poteka, a s previdnostnimi ukrepi.

V Pošti Slovenije tako stranke v primeru vročanja paketov pozivajo, da se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega kontakta, ter pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu, denimo pri vhodu v stavbo ali pred garažo. Določenih storitev, kot so vnos blaga v stanovanje naslovnika, do nadaljnjega ne bodo izvajali.

Pošta Slovenije uporabnikom tudi ponovno svetuje, da za dostavno mesto izberejo eno od alternativnih dostavnih točk in se tako izognejo neposrednemu stiku z dostavljavcem. Med temi možnostmi so dostava v t.i. paketomat ter dostavo na vnaprej dogovorjen prostor, denimo na teraso ali pod nadstrešek.

V dostavni službi GLS pa prejemnike paketov obveščajo, da dostava paketov poteka na prostem in brez stikov z upoštevano razdaljo 1,5 metra. Kurirji ob dostavi paketa ne bodo vstopali v zaprte prostore. Prejemnike paketov tudi v GLS prosijo, da zmanjšajo število paketov z odkupnino, prav tako naj se v čim večjem številu odločijo za dostavo na dogovorjeno mesto ali za dostavo v njihov paketomat.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ