9. 8. 2021, 06:33 | Vir: STA

Tri dni po Hirošimi bodo 76 let od atomske eksplozije obeležili še v Nagasakiju

profimedia

Tri dni po Hirošimi bodo spomin na eksplozijo atomske bombe pred natanko 76 leti danes obeležili še v Nagasakiju. Druga in doslej zadnja uporaba jedrskega orožja v vojni je takoj terjala okoli 40.000 smrtnih žrtev, v dneh, ki so sledili, pa je umrlo še okoli 30.000 ljudi.

Nad Nagasakijem je 9. avgusta 1945 eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Tri dni prej so ZDA na 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo odvrgle atomsko bombo iz obogatenega urana, imenovano Little Boy ali Deček.

Šest dni po napadu na Nagasaki, 15. avgusta 1945, je Japonska razglasila kapitulacijo, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Pacifiku.

Zaradi posledic obeh bomb je po ocenah do decembra 1945 umrlo skupaj več kot 200.000 ljudi. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja pa so ljudje obolevali in umirali še dolga desetletja.

Na petkovi osrednji slovesnosti v Hirošimi je župan tega mesta Kazumi Matsui pozval svet, naj se umakne od jedrskega orožja k dialogu, ki bo zgrajen na zaupanju. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pa je v videosporočilu opozoril, da Hirošime ne definira le tragedija, ki se je zgodila. Poudaril je, da je odziv ljudi, ki so preživeli napad, dokaz, kako odporen je človeški duh. "Svoja življenja so posvetili deljenju svojih izkušenj in kampanji, da ne bo nihče drug delil podobne usode," je dodal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.