Uživanje rib je priporočljivo, a marsikdo se raje izogne cvrtju doma, saj ostane neprijeten vonj. A obstaja preprosta rešitev.
V bistvu gre za preprost trik, s pomočjo katerega boste odpravili to neprijetnost. Številni namreč vključujejo ribe v prehrano, saj imajo te zdravstvene koristi: bogate so z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini in beljakovinami, ki so ključni za zdravje srca, možganov in celotnega organizma. Zato ni presenetljivo, da se mnogi odločijo pripraviti ribe vsaj enkrat tedensko. Toda...
Pri cvrtju rib - to je res preprost in enostaven način priprave jedi - se vedno pojavi težava - neprijeten vonj, ki se dobesedno "razleze" po celem stanovanju ali hiši. A zato se ni treba izogibati pripravi rib, saj obstaja preprosta rešitev, ki nevtralizira neprijeten vonj. Pri tem je v pomoč - sadje, in sicer jabolko.
Preberite še:
- Pozabite na moko! Ta sestavina da ocvrti ribi popolno hrustljavo skorjico (razkrit kuharski trik)
- Uporabite ta trik in riba vam med cvrenjem ne bo nikoli razpadla (poznajo ga le izkušeni)
- To je velika napaka, ko pripravljamo ocvrto meso, zato vpije veliko olja: temu se lahko izognete na ta način
Če želite zmanjšati neprijetne vonjave med cvrtjem, v olje dodajte dve do tri rezine jabolka. Medtem ko se riba cvre, jabolka delujejo kot "lovilci" vonjav. Vpijejo močan vonj ribe, rezultat pa je sveže dišeča kuhinja. Če pa vam je misel, na koščke jabolka v olju res tuja, lahko poskusite tudi tako, da dodate vejico rožmarina.
Koristen trik za cvrtje
Čeprav so ocvrte ribe zelo okusne, lahko vpijejo precej olja - to ni zdravo, lahko pa tudi pokvari okus. A tudi pri tem obstaja rešitev, gre za koruzni škrob. Okrog ribe bo ustvaril zaščitno plast, ta bo hrustljava in ne bo vpila preveč olja. Priprava pa je sledeča: koruznemu škrobu dodajte žličko soli, poper, česen v prahu in ostale začimbe. Vse premešajte in ribe povaljajte v tej mešanici. V globjo ponev vlijte večjo količino olja in ga segrejte. Ko je olje vroče, vanj dajte "pomokane" ribe in jih ocvrite. Nato jih prestavite na pladenj, ki je prekrit s papirnatimi brisačkami - tako bodo ribe še najmanj mastne.