31. 7. 2020, 09:53 | Vir: STA

Tropska nevihta, ki je pustošila po Portoriku, se je okrepila v orkan ter grozi Bahamom in Floridi

profimedia

Potem ko je še kot tropska nevihta Isaias v četrtek sprožil zemeljske plazove in poplave v Portoriku, se sedaj okrepljen kot orkan prve stopnje bliža Bahamom in Floridi. V Portoriku je brez elektrike ostalo skoraj pol milijona odjemalcev, najhuje pa je bilo na jugu države, kjer je poplavilo cele ulice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tropska nevihta, ki se je oblikovala nad Karibskim morjem, je dosegla Portoriko z vetrovi s hitrostjo do 95 kilometrov na uro. Isaias je prevračal daljnovode, ki pa jih nameravajo popraviti šele, ko se vreme umiri. Po oceni portoriškega urada za elektriko AEE je brez energije 29 odstotkov njihovih odjemalcev.

Najhuje je bilo na jugu Portorika. Kolumbijska televizija Caracol je kazala posnetke zalitih avtomobilov na poplavljenih ulicah. Več deset ljudi je noč preživelo v začasnih zatočiščih. Poškodovanih naj ne bi bilo.

Tropska nevihta se je po informacijah ameriškega centra za orkane danes okrepila v orkan 1. stopnje s hitrostjo vetra do 130 kilometrov na uro. Isaias naj bi danes dosegel Bahame, lahko pa bi dosegel tudi Florido, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Donald Trump je preventivno preložil za ta vikend napovedan predvolilni dogodek na svojem golfišču v Doralu na Floridi, na katerem bi zbiral sredstva za svojo kampanjo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.