23. 5. 2017, 15:54 | Vir: STA

Trump bi ljudem vzel bone za hrano, invalide pa poslal nazaj delat!

profimedia
Trump bi ljudem vzel bone za hrano, invalide pa poslal nazaj delat! (foto: profimedia)

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v kongres poslala predlog načrta proračunske porabe za naslednjih deset let, ki v nasprotju z napovedmi bistveno ne povečuje obrambnih izdatkov, obenem pa pričakovano globoko posega v socialne programe zvezne vlade. S tem načrtom naj bi imel proračun leta 2027 presežek.

Proračuni ZDA so imeli presežke nazadnje od leta 1998 do leta 2001, v času gospodarskega razcveta zaradi tehnoloških podjetij in zaradi proračunskega dogovora o uravnoteženju porabe med republikanci v kongresu in demokratskim predsednikom Billom Clintonom. Njegov naslednik republikanec George Bush mlajši je presežke porabil za davčne olajšave in vojne.

Primanjkljaji so bili najvišji v začetku prvega mandata demokratskega predsednika Baracka Obame zaradi velike finančne in gospodarske krize, zadnja leta pa so padli na sprejemljivo raven. V proračunskem letu 2016 je bilo 585 milijard dolarjev primanjkljaja, Trumpov proračunski načrt pa za letošnje proračunsko leto, ki traja do 1. oktobra, napoveduje 603 milijarde primanjkljaja.

Proračunski načrt Trumpove vlade je v desetih letih vreden 4100 milijard dolarjev in se zanaša na hitro gospodarsko rast nad tremi odstotki na leto, v desetih letih pa naj bi se razni socialni programi zmanjšali za 3600 milijard, da bo leta 2027 presežek v višini 16 milijard dolarjev. Demokrati v kongresu načrt ostro napadajo, zaskrbljeni pa so tudi nekateri republikanci.

Proračunski načrt nosi naslov Temelji ameriške veličine, proračunski direktor Bele hiše Mike Mulvaney pa je med drugim napovedal, da je eden od ukrepov, da se ljudi, ki prejemajo invalidnine in bone za hrano, vrne na delo. Trump meni, da prejemniki pomoči postanejo od nje odvisni in jim je treba pomagati, da se postavijo nazaj na noge s tem, da se jim pomoč ukine.

S pomočjo bonov za hrano se prehranjuje 42 milijonov Američanov in Trumpov načrt predvideva, da bi v desetih letih porabo zmanjšali za 191 milijard dolarjev, kar pomeni 30-odstotno zmanjšanje porabe za bone za hrano. Zveznemu programu zdravstvene oskrbe za revne Medicaid se bo v desetletju odvzelo 600 milijard dolarjev.

Na vztrajanje Trumpa posegov v sklad socialne varnosti oziroma zvezni pokojninski sklad ne bo, kakor tudi ne v program zdravstvenega zavarovanja starejših Medicare. Nova poraba bo 25 milijard dolarjev v desetih letih za porodniške in bolniške dopuste Američanov, ki morajo skrbeti za novorojenčke ali bolne otroke. Ta program zagovarja Ivanka Trump.

Za Pentagon naj bi v letu 2018 šlo 43 milijard dolarjev več kot letos, v kasnejših letih pa se poraba ne bo povečevala. Trump namerava preoblikovati tudi program pomoči tujini, da ne bo več pomoči, ampak bodo posojila, ki jih bodo morale države odplačati. Izjema bosta Izrael in Egipt.

Denarja za organizacijo Načrtovano starševstvo, ki med drugim pomaga ženskam, ki želijo opraviti splav, ne bo več, ukinjene bodo tudi subvencije za študentska posojila, državam se bodo zmanjšala sredstva za avtoceste, precej manj pa bo tudi kmetijskih subvencij.

V okviru načrta je tudi oris davčne reforme, ki predvideva zmanjšanje sedanjega števila sedmih davčnih razredov na le tri, in sicer 10-, 25- in 35-odstotni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.