16. 3. 2017, 15:54 | Vir: STA

Trump bi vzel denar za okolje in ga dal za obrambo!

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v predlogu proračuna predlagal znižanje sredstev za agencijo za okolje za 31 odstotkov, povečal pa bi sredstva za obrambo, in sicer za deset odstotkov, ter za domovinsko varnost in za veterane.

Omenjena tri področja so edina, ki se jim pod Trumpom obeta povečanje sredstev, vsem drugim agencijam bi sredstva krčil.

V agenciji za okolje naj bi v skladu s predlogom ukinili okoli 3200 delovnih mest oziroma več kot petino vseh.

Kot je razvidno iz tabele, ki jo na spletni strani objavlja časnik NY Times, naj bi se za 29 odstotkov zmanjšala sredstva za državne in druge razvojne programe, za kmetijstvo, delo in pravosodje pa je predvidenih za po 21 odstotkov manj sredstev.

Na drugi strani bi krepko okrepil obrambni proračun; desetodstotno povečanje v absolutnih številkah pomeni kar 52,3 milijarde dolarjev več.

Trump je v svojem prvem proračunu v okviru zmanjšanja sredstev za državne razvojne programe predlagal ukinitev financiranja programov ZN, povezanih z okoljem oziroma bojem proti podnebnim spremembam, manj sredstev načrtuje tudi za mirovne operacije ZN. Namerava pa pustiti nespremenjeno pomoč Izraelu.

Objavljeni predlog se nanaša le na porabo, ki jo letno določi kongres, sicer pa gre za manj kot tretjino vse zvezne porabe v ZDA in ne vsebuje plačil obresti zveznega dolga in tako imenovane obvezne porabe, v katero so vključeni programi socialne varnosti ter programa Medicare and Medicaid.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.