4. 11. 2020, 09:02 | Vir: STA

Trump bo zahteval konec preštevanja glasov: ""Kar se mene tiče, smo že zmagali"

Shutterstock

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru volivcem in podpornikom izrazil prepričanje v zmago na torkovih predsedniških volitvah, čeprav se glasovnice v ključnih državah še štejejo. "Kar se mene tiče, smo že zmagali," je dejal v Beli hiši. Hkrati je napovedal, da bodo od vrhovnega sodišča zahtevali konec preštevanja glasov.

"Pripravljeni smo na veliko proslavo," je dejal Trump ob zahvali volivcem za podporo. Hkrati je napadel tiste, ki so glasovali proti njemu. Čeprav glasove v nekaterih ključnih državah še vedno štejejo, je Trump prepričan, da ga njegov demokratski izzivalec Joe Biden ne bo mogel ujeti - tako naj bi bilo v Severni Karolini, Georgii, pa tudi v Pensilvaniji, Michiganu in Wisconsinu.

V slednjih treh državah, ki imajo skupaj 46 elektorskih glasov, trenutno vodi Trump, a je predvsem v Michiganu in Pensilvaniji preštetih šele okoli 70 oz 65 odstotkov glasovnic. Čaka pa se še glasovnice, ki bodo prispele po pošti. V Pensilvaniji bi jih lahko šteli še več dni.

A Trump je že namignil, da naj bi "njegovi nasprotniki" skušali na ta način dostaviti "še na desetine milijonov glasovnic". Napovedal je, da bo od vrhovnega sodišča zahteval ustavitev glasovanja, vendar ni navedel konkretnih razlogov za to.

Bidnova ekipi zgrožena

"Nocojšnja predsednikova izjava o končanju štetja pravilno oddanih glasovnic je nesprejemljiva, neverjetna in nepravilna," je sporočila vodja Bidnove kampanje Jen O'Malley Dillon.

"Še nikoli v naši zgodovini ni skušal predsednik ZDA Američanom odvzeti njihovega glasu na nacionalnih volitvah," je dodala.

Poudarila je še, da Trump nima pravne podlage, da bi se lahko razglasil za zmagovalca ali vplival na štetje glasov. "Imamo pripravljene pravne strokovnjake," je dodala.

Preberite še: Izidi tesnejši, kot so pričakovali demokrati