26. 4. 2017, 09:46 | Vir: STA

Trump je popustil! Denarja za zid z Mehiko zaenkrat ne bo!

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek dal vedeti, da v pogajanjih o proračunu ne bo več vztrajal pri financiranju zidu na meji z Mehiko. Zid na južni meji ZDA je bil ena Trumpovih glavnih predvolilnih obljub.

Trump je do nedavnega vztrajal, da je treba najti denar za začetek gradnje v pogajanjih o proračunu za letošnje leto oziroma o nadaljevanju financiranja dela vladnih agencij po petku, ko se izteče veljavnost zadnjega tovrstnega začasnega zakona.

Demokrati so ga opozorili, da denarja za zid ne bodo potrdili in zagrozili z zaprtjem vlade. To bi se zgodilo v soboto, ko bo poteklo prvih 100 dni Trumpovega vladanja.

Predsednik je popustil in denarja za zid za zdaj ne bo.

V torek je sicer zagotovil, da naj nihče ne dvomi, da bo zid zgrajen. Dodal je, da bo zid ustavil pretok mamil in ljudi, ki ne bi smeli priti v ZDA. Prav tako naj bi zaustavil trgovino z ljudmi, ki je velik problem današnjega sveta.

Trump je lani med kampanjo navduševal svoje privržence z napovedmi gradnje zidu, za katerega naj bi plačala Mehika. Najprej pa bodo plačale ZDA, ki so v torek izgubile spor z južno sosedo pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) glede ribolova.

ZDA so sankcionirale tunino, uvoženo iz Mehike, ker ta po trditvah Washingtona ni bila ulovljena na način, ki ščiti delfine pred tem, da se ujamejo v mreže za tune.

Mehika je trdila, da spoštuje pravila in je leta 2008 sprožila spor, ki se je vlekel do torka, ko je WTO razsodil, da lahko Mehika uvede sankcije proti uvozu iz ZDA v višini do 163 milijonov dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.